Siirry sivun sisältöön

Mitä odottaa tekonivelleikkaukselta?

Tekonivelleikkauksen ensisijainen tavoite on parantaa liikuntakykyä, vähentää kipua ja helpottaa selviytymistäsi jokapäiväisessä elämässä. Oma liikkumisesi ja lihashuolto ovat ratkaisevan tärkeitä hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi.

Tekonivelten laatu on kestävä ja hyvä. On arvioitu, että kymmenen vuoden kuluttua leikkauksesta noin 95 prosenttia polvien tekonivelistä on paikallaan toimien normaalisti.

Tekonivel poistaa yleensä nivelkivun ja mahdollistaa normaalin elämän. Kysymyksessä on kuitenkin tekonivel eikä sen toiminta täysin vastaa omaa tervettä niveltä ja se saattaa siksi tuntua erilaiselta. Esimerkiksi polven tekonivelen kanssa ei yleensä pysty juoksemaan ja polvilleen ja kyykkyyn meno on vaikeaa.

Vaikka tekonivelleikkauksella ei yleensä pystytä merkittävästi parantamaan nivelen liikelaajuutta, onnistunut leikkaus antaa tulokseksi kivuttomamman ja liikelaajuudeltaan riittävästi liikkuvan nivelen.

Leikkaus voi myös mahdollistaa sen, että pystyt paremmin harrastamaan esimerkiksi liikuntaa.

Voinko itse vaikuttaa leikkauksen lopputulokseen?

Tekonivelleikkauksilla saadaan paras apu kipuun. Pienelle osalle potilaista jää kuitenkin ajoittaisia kiputuntemuksia leikkauksen jälkeen. Aina kivun syy ei paljastu tarkoissakaan tutkimuksissa.

Toipuminen tekonivelleikkauksesta vie aikaa, ja lopullinen tulos leikkauksesta on arvioitavissa vasta noin vuoden kuluttua. Oma aktiivisuutesi on ratkaisevan tärkeää hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi.

Mikäli omatoiminen liikkuminen ja lihashuolto jäävät vähäisiksi saattaa leikattu nivel jäädä jäykäksi, eikä pysty tarjoamaan raajasi tarvitsemaa tukea.

Voinko palata fyysiseen aktiviteettiin?

Polven ja lonkan tekonivelen kanssa voi pääsääntöisesti palata fyysisiin ammatteihin sekä useisiin liikuntamuotoihin. Korkean kantaiskun lajeja, kuten juoksu ja hyppylajit voivat kuitenkin lisätä tekonivelen liukupintojen kulumista.

Päivitetty 24.8.2017