Kenelle tekonivelleikkaus sopii?

Tekonivelleikkausta voidaan harkita kun muu hoito, yleensä kuntoutus ja kipulääkitys, ei tuo riittävää apua nivelrikon oireisiin. Silloin tauti on edennyt niin pitkälle, että se aiheuttaa merkittävää haittaa arjessa.

Tekonivelleikkausta harkitaan vasta kun kuntoutus ja kipulääkkeet eivät auta oireisiin. Kuva: Suomen Nivelyhdistys ry.Kun elämäntapamuutokset, liikunta ja kipulääkkeet eivät tuota riittävää lievitystä nivelrikon oireisiin ja kun röntgenkuvat osoittavat nivelrikon edenneen pitkälle, voidaan harkita tekonivelleikkausta.

Silloin liikkumisvaikeudet usein rajoittavat sekä tavallista arkea että sosiaalista elämää.

Merkkejä hankalaoireisesta nivelrikosta:

  • jatkuva liike- ja leposärky
  • yöunta häiritsevä kipu
  • jatkuva apuvälineen tarve kävellessä
  • vaikeus kulkea rapuissa
  • hankaluus olla polvillaan
  • kävelymatkan rajoittuminen muutamiin satoihin metreihin.

Yhtä selkeää rajaa tekonivelleikkauksen suorittamiselle ei voida asettaa ja siksi sinun tulee yhdessä lääkärin kanssa punnita leikkauksen mahdollisia hyötyjä ja haittoja sinun kohdallasi.

Milloin tekonivelleikkaus ei tule kyseeseen?

Esteitä tekonivelleikkaukselle on vähän. Yksi tärkeimmistä on äkillinen, bakteerin aiheuttama tulehdustauti, jolloin tekonivelleikkausta täytyy siirtää. Myös oireileva perussairaus, kuten keuhkoahtaumatauti, sepelvaltimotauti ja insuliinihoitoinen sokeritauti voi olla este leikkaukselle.

Lisäksi päihderiippuvuus ja pitkälle edennyt muistisairaus saattavat estää leikkauksen. Tekonivelkirurgiassa potilaan tulee aina itse pystyä ottamaan kantaa omaan hoitoonsa, ymmärtäen leikkaushoidon hyödyt ja mahdolliset haitat.

Ylipaino lisää merkittävästi infektioriskiä ja muiden leikkauskomplikaatioiden riskiä lonkan ja polven tekonivelleikkauksissa. Ylipainoisen potilaan tulisi laihduttaa ennen leikkaukseen tuloa.

Miten selvitän leikkaustarpeeni?

Jos nivelesi oireilee voimakkaasti, sinun kannattaa hakeutua terveysasemallesi kertomaan oireistasi. Perusterveydenhuollon tai yksityislääkärin lähetteellä voit päästä ortopedian erikoislääkärin arviointikäynnille. Hän selvittää tuleeko leikkaus tarpeeseen sinun tapauksessasi.

 

Kyllä

Päivitetty  24.8.2017