Tietoa tekonivelleikkauksesta

​​

Tekonivelleikkausta harkitaan kun nivelrikko on edennyt kovin kivuliaaksi ja haittaa potilaan arkea.

Korvaamalla rikkinäinen nivel keinomateriaaleista kuten metalleista ja muoveista valmistetulla nivelellä, voidaan lievittää kipua sekä parantaa potilaan elämänlaatua ja toimintakykyä.

Tekonivelleikkauksia tehdään ympäri Suomea, yliopistollisissa sairaaloissa ja suurissa keskussairaaloissa vuosittain kymmeniä tuhansia.

Valtaosa leikkauksista tehdään polven ja lonkan niveliin. Tekoniveliä voidaan asentaa myös nilkkaan, olkapäähän, kyynärpäähän, ranteeseen ja sormien pikkuniveliin.

Pääsyy leikkauksiin on nivelrikko. Leikkausten määrän ennustetaan kasvavan jopa puolella seuraavan kymmenen vuoden aikana väestön ikääntyessä.

pic Kenelle tekonivelleikkaus sopii?

Tekonivelleikkausta suositellaan kun nivelrikko on niin hankala, ettei liikunnasta, fysioterapiasta tai kipulääkkeistä ole apua. Lue myös milloin leikkaus ei tule kyseeseen.

pic Miten hakeudun tekonivelleikkaukseen?

Ortopedi on erikoislääkäri, joka arvioi nivelrikkosi vakavuusastetta ja jos tekonivelleikkauksesta voi olla sinulle hyötyä. Lue, mitä ortopedin vastaanotolla tapahtuu.

pic Mitä odottaa tekonivelleikkaukselta?

Tekonivelleikkauksella voidaan poistaa kipua ja mahdollistaa aktiivinen elämä. Lopputulos on pitkälle sinusta kiinni ja voit vaikuttaa tekonivelen liikkuvuuteen omalla harjoittelulla.

pic Tekonivelleikkaukseen valmistautuminen

Lue miksi liikunta, painonhallinta, tupakoinnin lopettaminen ja läheiset ovat tärkeitä asioita jo tekonivelleikkaukseen valmistautuessasi.

pic Miten tekonivelleikkaus tehdään?

Katso kuvien kautta, miten hoitosi etenee kun saavut sairaalaan tekonivelleikkaukseen. Lue myös, miten itse leikkaus tehdään.

pic Puudutus ja nukutus tekonivelleikkauksessa

Tekonivelleikkauksessa sinut voidaan joko nukuttaa tai alavartalosi voidaan puuduttaa. Sinun omat toiveesi otetaan huomioon kun valitaan anestesiamuoto.

pic Toipuminen tekonivelleikkauksesta

Tekonivelleikkauksen jälkeen sairaalassa vietetään muutama päivä. Lue täältä myös mitkä asiat ovat tärkeitä sairauslomalla, joka yleensä kestää muutaman kuukauden.

pic Tekonivelleikkauksen jälkioireet ja riskit

Turvotus ja kipu leikkaushaavassa ovat alkuun normaaleja oireita tekonivelleikkauksen jälkeen. Lue täältä, mitkä harvinaiset oireet puolestaan vaativat jatkohoitoa.

Muualla Terveyskylässä

Löydä paljon leikkauspotilaalle tärkeää tietoa myös Leikkaukseen tulijan talosta, Leikkaukseen.fi.

polvi; ortopedia; riski; puudutus; kuntoutus; nivelrikko; tekonivelet; leikkaus; nukutusaineet