Knäskålen ur led

Knäskålen utsätts för stora krafter och är därför känslig för olika skador.

Knäskålen ligger på framsidan av knät, och genom den fästs lårmuskeln på skenbenets överdel. Knäskålen glider fram och tillbaka mot lårbenets broskyta vid böjning och utsträckning av knät.

Knäskålen kan gå ur led och knät kan hamna i ett smärtsamt krokigt läge till följd av att knät vridits och roterats.

Knäskålens luxation är vanligast hos unga kvinnor. Urledvridningen orsakas av uttalad kobenthet, dålig muskelbalans i knät, en dåligt utvecklad knäskålsled eller allmän löshet i lederna.

Efter en knävridning bör du söka dig till undersökningar omedelbart om du inte kan bära vikt på benet, om knät sväller upp, låser sig, ger efter och är mycket smärtsamt.

Knät röntgas och efter den första urledvridningen och ofta görs en magnetröntgen.

Haitarin otsikkotaso2
Symtom

Plötslig urledvridning av knäskålen är smärtsam, särskilt den första gången. Skålen hoppar till utsidan av knät och knät kan hamna i ett krokigt läge. Ibland återvänder knäskålen till sin plats när knät rätas ut. Ibland kan man själv sätta den tillbaka på plats.

Vanligtvis är en urledvridning av knäskålen förknippad med att knäleden fylls med blod. Då blir knät svullet och är inte lika rörligt.

Knät får ofta skador på ledkapseln och det ledband som stöder knäskålen (MPFL = medial patellofemoralt ligament). Det kan också vara förknippat med broskskador.

Behandling

Vid behov används en nål för att tömma knät på blod.

En ortos (stöd) kan sättas på knät i en kort tid efter en skada, men det är inte alltid nödvändigt. Patienten får lägga vikt på och använda knät inom ramen för smärtan. Vid behov kan kryckor användas i det inledande skedet. Träning av lårmusklerna påbörjas omedelbart.

Efter den första urledvridningen behövs vanligtvis ingen kirurgisk behandling om det inte finns någon skada i benbrosket som måste repareras.

Återkommande luxation

Ibland är knäskålens urledvridning återkommande och återhämtar sig lätt, och är inte förknippad med samma svåra smärta och svullnad som vid den första urledvridningen. I dessa situationer är behovet av läkarundersökning och behandling kanske inte så brådskande.

Återkommande urledvridning och instabilitet kräver vanligtvis kirurgisk behandling, som planeras från patient till patient. För majoriteten av patienterna räcker det med en reparation av knäskålens ledband (MPFL).

Man kan lägga vikt på benet direkt efter operationen i den mån smärtan tillåter, och en ortos behövs vanligtvis inte. Återhämtningen efter operationen tar vanligtvis några veckor.

ur led; sena; artros; knästöd; försträckning; bristning; svänger; fraktur; ledprotes; operation; struktur; bakre; sidoligament; korsband; vid löpning; spänner; öm vid beröring; svullnad knöl; öm; primära; bådas; knänas; brusten; skador; längd; knäoperation; gått; knäskål; baklår; konstgjord; knäled; inflammerad; rökning; hoppar; smärta; främre korsband; knä; knäveck; vid böjning; inflammation; knä överrörligt; rehabilitering; ben; belastning; sjukledighets

Kyllä

Uppdaterad  8.3.2023