Artros i fingrarna

Artros i fingrarna upplevs som smärta och stelhet. Fingrarnas perifera leder kan också svälla och göra fingertopparna sneda.

Det är vanligt att en sliten led bara visar symtom ibland – ibland kan det förekomma längre symtomfria perioder, även om smärtan har pågått i flera månader.

Förslitning av fingerleder kännetecknas av att fingrarna med tiden blir stela men smärtfria.

Symtomen behandlas med antiinflammatoriska smärtstillande medel och genom att minska belastningen.

Ibland blir leden icke-stödande, varvid smärtan inte blir bättre med tiden. Om leden är konstant öm eller ger efter är det en bra idé att gå till en läkare.

En förbenings- eller steloperation är ett alternativ för ständigt ömma eller sviktande perifera leder. Det har ännu inte utvecklats några ledproteser för fingrarna som klarar av hårdare användning, så ledproteser används sällan för att behandla artros i fingrarna.

Ledförslitning är till viss del ärftligt, men kan också förekomma utan ärftlig belastning.

artros; operation; i armen; höger; handsmärta; händernas; vänster; domning; i händerna; ledvärk; symtom; kompression; förbening; muskler; armbågsnerv; inklämd; fingrar; tumme; tummens; bas; överrörlighet; behandling; smärta; led; hand; förslitning; nervkompression; värk; handled; kraftlöshet; karpaltunnelsyndrom; stelhet; armbåge; instabilitet

Kyllä

Uppdaterad  14.3.2023