Ont i akillessenan

Smärtan i akillessenan känns ovanför hälen. Smärtan är stark, särskilt på morgonen och när foten belastas och fotleden böjs.

Det belastade området ovanför hälen kan se mer svullet ut än motsvarande område på den andra foten.

Om du har symtom på akillessenan bör du uppsöka läkare om du inte kan stiga upp på tårna eller om det finns en grop i senan, vilket kan vara en bristning i senan. Om smärtan i akillessenan hindrar dig från att arbeta och motionera bör du gå till läkaren.

Akillessenan belastas om foten inte ger efter tillräckligt under gång. Detta kan bero på ett strukturellt högt fotvalv eller ett supinerande gångmönster.

Belastningen kan också bero på att fotlederna tenderar att luta sig ut från hälarna (supination).

Behandling

Smärta i akillessenan behandlas i första hand icke-kirurgiskt. Övningar under ledning av en fysioterapeut förbättrar fotledens rörelseomfång, muskelstyrka och koordination, vilket gör att avstampet kan återgå till rätt ställe i främre delen av foten och förbättrar fotens pronationsflexibilitet när man går.

Löparskor som rullar upp från trampdynan utan pronationsstöd rekommenderas. En höjning av hälen med cirka 3 cm är också användbar vid akut smärta.

Kirurgiska metoder behövs i vissa fall om smärtan i akillessenan orsakas av en strukturell defekt i foten.

osteofyt; inflammation; skada; sena; akillessena; plantarfasciit; smärta i akillessenan; osteofyt i fotryggen; artros i fotryggen symtom; artros i foten; knäsmärta vid böjning av benet; fotvalvsstöd; osteofyt i fotsulan; behandling osteofyt fotrygg; osteofyt på foten; osteofyt i foten; artros i fotryggen; artros i fötterna; artros fot; plattfot; högt fotvalv; hammartå; snedställd stortå; supination; pronation; tåns basled; motion artros i foten; fysioterapi

Kyllä

Uppdaterad  8.3.2023