Hammartå

Vid hammartå böjer sig alla tår utom stortårna mot marken, eftersom de söker mer balans.

Hammartå är mycket ofta förknippad med smärta i framfoten och förhårdnader.

Hammartå utvecklas om tårnas böjningssenor är överaktiva. Tårna söker stöd när det längsgående fotvalvets insida av en eller annan orsak är instabil och inte kan stampa av effektivt.

Du bör uppsöka läkare om hammartå orsakar ihållande smärta i framfoten eller skavsår på huden.

Felställningen kan orsakas av en snedställd stortå eller att fotledens böjning är begränsad. Vid diabetes orsakar atrofi av fotens små muskler och skador på de perifera nerverna att tårna stelnar i ett felaktigt läge.

Behandling

Det första steget i behandlingen av hammartå är att hitta den ursprungliga orsaken till felställningen.

Vid lindriga och reversibla belastningsstörningar och felställningar räcker det med fysioterapeutiska övningar, som till exempel stretchning av musklerna i akillesgruppen och tågymnastik.

Kirurgisk behandling behövs om felställningarna är stora och störningarna i belastningsfördelningen inte kan korrigeras med annan behandling.

inflammation i akillessenan; osteofyt; inflammation; skada; framfoten; smärta i framfoten; förhårdnader; plantarfasciit; bristning i akillessenan; smärta i akillessenan; smärta i fotryggen; osteofyt i fotryggen; artros i fotryggen symtom; artros i foten; knäsmärta vid böjning av benet; fotvalvsstöd; osteofyt i fotsulan; behandling osteofyt fotrygg; osteofyt på foten; osteofyt i foten; artros i fotryggen; artros i fötterna; artros fot; plattfot; högt fotvalv; hammartå; snedställd stortå; supination; pronation; tåns basled; motion artros i foten

Kyllä

Uppdaterad  15.3.2023