Benbrott i övre delen av överarmsbenet

Frakturer i övre delen av överarmsbenet är vanliga. Bland annat stigande ålder och osteoporos gör människor mer benägna att drabbas av frakturer.

Frakturer i övre delen av överarmsbenet står för cirka 10 procent av alla frakturer hos vuxna och 25 procent av alla frakturer hos personer över 70 år. Andelen kvinnor bland frakturpatienterna har ökat.

En fraktur i överarmsbenet orsakas vanligtvis av ett fall på en utsträckt arm eller ett fall direkt på axeln.

En stor del av frakturerna i övre delen av överarmsbenet kan behandlas utan operation genom att stödja den brutna övre extremiteten i en mitella i 3–4 veckor.

Om du misstänker en fraktur är det nödvändigt att gå till en läkare. Ett benbrott diagnostiseras med hjälp av röntgen, som avgör vilken behandling som är lämplig utifrån frakturens ställning och typ.

Haitarin otsikkotaso2
Behandling

Röntgenbilder tas för att övervaka frakturens ställning och förbeningens utveckling.

Det är viktigt att inleda rehabiliterande behandling när smärtan har minskat. Övningar under ledning av en fysioterapeut spelar en viktig roll i rehabiliteringen av frakturer av överarmsbenet.

Rehabiliterande behandling

Några dagar efter skadan börjar övningen med lätta pendelrörelser och upprätthållande av rörelseomfånget i armbågsleden och handleden.

Efter cirka två veckor kan man börja med övningar för att lyfta överarmen med hjälp av hjälpmedel.

Tre veckor efter skadan är det tillåtet att göra yttre rotations- och sträckningsövningar med överarmen.

Kirurgisk behandling

I vissa fall, om det till exempel finns en betydande förskjutning mellan frakturfragmenten, kan en fraktur på övre överarmsbenet behöva behandlas kirurgiskt.

Vanligtvis utförs frakturkirurgi med en låsbar platta, men ledproteslösningar används också för att behandla frakturer i vissa patientgrupper.

Efter en fraktur tar det vanligtvis flera veckor innan den funktionella muskelkontrollen och rörelserytmen i axelleden är återställd.

Beroende på arbetets belastning varar arbetsoförmågan vanligtvis från sex veckor till några månader.

överarmsben; rotationsrörelse; luxation; låser sig; rekonstruktiv kirurgi; artros; skulderhöjd; rassel; nattvärk; sträckning; rotation; bristning; frusen; bicepsmuskel; ledprotes; operation; förbening; muskelkondition; rehabilitation; antiinflammatoriskt smärtstillande medel; titthålsoperation; rehabilitering; kortison; inflammation; traumatisk; axel; struktur; öm; smärta; led; belastning; skada; skador; arm; rotatorkuff; broskring; nyckelben

Kyllä

Uppdaterad  8.3.2023