Hur går ledplastik till?

Vid ledplastik avlägsnas ledens skadade delar och ersätts med en ledprotes av syntetiska material. Eget ben växer stadigt runt ledprotesen eller så fixeras leden med bencement.

​​​​Operationen tar i allmänhet 1–2 timmar. För att garantera optimalt resultat är den ledkirurgiska patientens vårdkedjan ​noga standardiserad, med hänsyn till individuella behov och patientsäkerhet.

Så här fortskrider operationsdagen:

På operationsdagen kommer du på morgonen till sjukhusets poliklinik.

När du kommer kontrolleras  hur din hud mår och ditt allmäntillstånd.

Du byter själv om till operationskläder, vårdpersonalen hjälper dig vid behov. Därefter får du vänta på din operationstur.

En sjukskötare följer dig till operationssalen där du träffar personalen som behandlar dig. kirurgen.behandlas du av en anestesiläkare och tre sjukskötare.

I operationssalen gås först operationsplanen och eventuella speciella önskemål igenom. Du får hjälp att lägga dig på rygg och förberedelserna för bedövning eller narkos inleds.

Vid ledplastik ersätts skadat brosk med en ledprotes. Den vanligaste åtgärden är korrigering av hela leden, men en del patienter kan även ha en partiell ledprotesoperation.

Protesen fixeras med cement eller utan. Läkaren diskuterar alternativen med dig. Den viktigaste avgörande faktorn är patientens benkvalitet. Hos äldre patienter med dålig benkvalitet används oftast en cementfixerad halsdel.

Primär ledplastik i knä eller höft tar vanligen 1–2 timmar och upprepad operation från en till flera timmar beroende på situationen. Om du inte är ned​sövd kan du lyssna på musik under operationen.


Operationen avslutas med att såret tillsluts med suturer och hakar.

Därefter flyttas du till uppvakningen för observation. När du har återhämtat dig från anestesiläkemedlens omedelbara effekter flyttas du till avdelningen för fortsatt vård.

Rehabiliteringen efter operationen börjar redan på operationsdagen. Sannolikt får du börja röra på dig redan på kvällen.

Läs mer:

Bedövning och narkos vid ledplastik

På annat håll i Hälsobyn​

Läs mer om vanliga sjukhusrutiner på operationsdagen på Leikkaukseen tulijan talo, Leikkaukseen.fi.


 


     


Föregående sidaNästa sida

 
 

 

Uppdaterad  14.6.2019