Läkemedelsbehandling för artros

När en artrospatient har svåra smärtor blir det aktuellt att lindra dem med läkemedel, till exempel kortisoninjektioner. Vid behandling av artros ska läkemedel inte användas som den enda och primära behandlingformen.

Artrospatientens medicinering planeras individuellt och läkemedel används efter behov. Före medicinering eller parallellt med den ska strävan alltid vara att behandla symtomen med motion, viktkontroll och hjälpmedel.

Paracetamol är det primära läkemedlet vid behandling av artros. Dessutom kan man behandla smärtan med smärtstillande antiinflammatoriska läkemedel antingen som tabletter eller som preparat för lokalbehandling, dvs. krämer som appliceras på huden.

Tillfällig hjälp mot knäsmärtor av kortisonsprutor

Artros i knäna behandlas även med kortisonpreparat som injiceras direkt i leden. Glukokortikoider och hyaluronatpreparat har båda konstaterad smärtlindrande effekt.

Kortisonbehandling i leden har visats sig lindra smärta i flera veckors tid.

Smärtlindringen av hyaluronatinjektioner kan sätta in långsammare, men kan ha längre varaktighet än smärtlindringen av glukokortikoider.

På annat håll i Hälsobyn​

På Smärtkontrollporten kan du läsa mer om smärtstillande läkemedel och andra sätt att behandla smärta.

Läs till exempel vad du själv kan göra för en lyckad medicinering och vilken betydelse medvetenhet har vid smärthantering.


     


Föregående sidaNästa sida

 


 


 

Uppdaterad  21.8.2018