Ankyloserande spondylit

Ankyloserande spondylit är en sjukdomsgrupp med typiska ledsymtom. I symtomen ingår ryggvärk som väcker patienten på natten och lindras vid rörelse. Ledinflammationen kan även förekomma i stora leder som knäna.

Ankyloserande spondylit omfattar följande vanligaste sjukdomsgrupper:

  • klassisk ankyloserande spondylit
  • axial spondylartrit
  • psoriasisartrit
  • reaktiv artrit
  • ledinflammationer i anslutning till tarminflammation

Klassisk ankyloserande spondylit

Klassisk ankyloserande spondylit börjar i regel före 40 års ålder. Typiskt för den är ryggvärk i vila eller ryggvärk som leder till uppvaknande på efternatten och avtar vid rörelse.

Män drabbas oftare än kvinnor av klassisk ankyloserande spondylit. Ofta ökar en ärftlig vävnadstyp (HLA-B27) känsligheten för sjukdomen

Hur behandlas ankyloserande spondylit?

Ankyloserande spondylit behandlas med antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel. En viktig del av behandlingen är aktiv motion och fysioterapi som uppehåller rörligheten i ryggen.

Antireumatisk medicinering används om antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel inte tar bort symtomen. Även så kallade biologiska läkemedel används.

Med aktiv egenvård och medicinering som minskar inflammationen i kroppen bevaras funktionsförmågan i ryggen.

Läs mer:

Behandling av reumatism (Reumahuset, på finska)

Axial spondylartrit (SPA)

SPA är en inflammatorisk ryggsjukdom. Symtomen är desamma som vid ankyloserande spondylit. Ledinflammationen orsakar vanligtvis ryggvärk i vila.

Med SPA avses ett förstadium till ankyloserande spondylit när röntgenbilderna ännu inte visar några förändringar. Magnetkamerabilder visar ofta typiska förändringar för sjukdomen.

Delvis ökar en ärftlig vävnadstyp (HLA-B27) benägenheten för sjukdomen. Patienterna och deras släkt har också psoriasis.

Hur behandlas SPA?

Axial spondylartrit behandlas med antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel. En viktig del av behandlingen är aktiv motion och fysioterapi som uppehåller rörligheten i ryggen och kan dämpa inflammationen och förhindra sjukdomens utveckling.

Antireumatisk medicinering används om antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel inte tar bort symtomen. Även så kallade biologiska läkemedel används.

Med aktiv egenvård och medicinering som minskar inflammationen bevaras funktionsförmågan i ryggen.

Läs mer:

Behandling av reumatism (Reumahuset, på finska)

Psoriasisartrit

Typiska symtom på psoriasisartrit är asymmetriska ledinflammatoner endast på ena sidan av kroppen, inflammatorisk ryggvärk och psoriasisutslag.

En liten andel av de insjuknade ​har inga utslag i början. Då underlättas identifieringen av sjukdomen om så kallade korvfingrar och korvtår samt nagelförändringar observeras. Även entesiter, dvs. inflammationer i senornas fästpunkter är vanliga.

Hur behandlas psoriasisartrit?

Prognosen för psoriasisartrit är i allmänhet god.

Psoriasisartrit behandlas med antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel, lokala kortisoninjektioner och samma antireumatiska läkemedel som ledgångsreumatism och ankyloserande spondylit. Egenvården består av motion, fysioterapi och hudvård. En del av patienterna behandlas med antireumatiska läkemedel som dämpar inflammationen i kroppen.

Även så kallade biologiska läkemedel kan användas för att lugna inflammationen.

Reaktiv artrit

Hos personer med ärftlig känslighet kan infektionssjukdomar utlösa en reaktion i kroppen som orsakar ledinflammationer. En ärftlig vävnadstyp (HLA-B27) ökar benägenheten för denna reaktion.

De vanligaste infektionerna bakom reaktiv artrit är

  • inflammationer i urinvägarna och könsorganen
  • virus och bakterier som orsakar diarrésjukdom
  • influensavirus
  • klamydia.

Även fästingburen borrelios kan utlösa artrit.

Fästingburen borrelios kan utlösa artrit.

Vilka är symtomen på reaktiv artrit?

Vid reaktiv artrit blir leden öm och varm med en flexibelt mjuk svullnad. En del får symtomgivande ryggvärk i vila.

Hur behandlas reaktiv artrit?

Reaktiv artrit går ofta över utan särskild behandling. I början kan det räcka med antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel och kylande behandling av leden. Om inflammation förekommer i flera leder med feber och andra allmänsymtom är det bäst att uppsöka läkarvård.

Endast i en liten del av fallen blir den reaktiva artriten långvarig och kräver antireumatisk behandling. Då används vanliga antireumatiska läkemedel för att minska inflammationen.

Läs mer:

Behandling av reumatism (Reumahuset. på finska)

Ledinflammation i samband med tarminflammation

Tarminflammation, som till exempel tjocktarmsinflammation, kan medföra artrit. Ibland förekommer artrit före tarmsymtomen. Symtomen påminner om symtomen på ankyloserande spondylit och SPA (axial spondylartrit). Då förekommer ryggvärk i vila och avtar i rörelse.

Artrit orsakad av tarminflammation drabbar cirka två procent av befolkningen.

Hur behandlas sjukdomen?

Behandlingen bygger på att tarmsjukdomen behandlas och därefter behandlas SPA. Symtomen behandlas med inflammationsdämpande läkemedel, motion och fysioterapi.

Sjukdomsprognosen är i regel god. En del behöver behandling med antireumatiska läkemedel och biologiska läkemedel.

Det viktigaste är att identifiera sjukdomen och lugna inflammationen i kroppen.

På annat håll i Hälsobyn​

Mer information om ankyloserande spondylit finns i Reumahuset (på finska).


     


Föregående sidaNästa sida

 
 

 

Uppdaterad  14.6.2019