5 kysymystä vaivaisenluusta

Vaivaisenluu on hyvin yleinen vaiva. Se ei ole vain ylimääräinen patti vaan merkki jalkapöytäluun kääntymisestä väärään asentoon.

​​
Haitarin otsikkotaso2
1. Onko vaivaisenluu perinnöllinen?

Kyllä ja ei. 60 - 80 prosenttia vaivaisenluista aiheutuu perinnöllisestä jalkaterän rakenteen ominaisuudesta, jossa jalkapöytäluu on tavallista lyhyempi ja paksumpi.

2. Johtuuko vaivaisenluu huonoista kengistä?

Kyllä, niistäkin. Tärkein vaivaisenluun syy, joka ei liity jalan rakenteen häiriöön, on lyhyiden ja kapeakärkisten kenkien käyttäminen. Vaivaisenluu voi kuitenkin syntyä esimerkiksi jalan asentovirheestä tai jalkaterän linjausvirheestä eli pihtipolviasennosta.

3. Mistä alkavan vaivaisenluun tunnistaa?

Rasituskivusta isovarpaan tyvinivelessä, joka ensimmäinen oire vaivaisenluusta. Kun kenkä otetaan pois, varvas palautuu hyvään asentoon. Särky voi kuitenkin vielä jatkua. Tässä vaiheessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että kenkien kärjissä on riittävästi tilaa ja pyrkiä ehkäisemään tilan eteneminen. Kipua ja tulehdusta voi lievittää kylmäpakkauksella ja tulehduskipulääkkeillä.

4. Tarkoittaako kyhmy päkiän sisäsivussa leikkauksen tarvetta?

Vaivaisenluun kyhmy on merkki siitä, että luu on jo kääntynyt väärään asentoon. Tilannetta voi yrittää korjata ja lihasten epätasapainoa treenata harjoitteilla. On todettu, että leikkaukselta voidaan mahdollisesti välttyä pitkäjännitteisen harjoittelun avulla.

5. Miten voin jumpata vaivaisenluuni terveeksi?

Parhaiten harjoittelu onnistuu jalka- tai fysioterapeutin ohjauksessa. Spiraalidynaaminen harjoittelu on todettu tehokkaaksi vaivaisenluun hoidoksi.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto

vaivaisenluu

Kyllä

Päivitetty  24.8.2018