Peukalon tyven kipu

Peukalon tyvi voi olla kipeä kuormituksen aiheuttaman jännetuppitulehduksen, peukalon tyvinivelen epävakauden tai nivelrikon vuoksi.

​​​​​​Peukalon tyvinivel on elimistön toisiksi yleisin nivelrikon paikka. Nivelrikon kehittymiseen johtavat ensisijaisesti perinnöllinen alttius, tupakointi, yksipuolinen ravinto ja toistuvat vammat. Peukalon tyven kulumassa epäillään, että nivelen on mahdollisesti myös epävakaa.

Peukalon nivelen yliliikkuvuus voidaan saada hallintaan peukaloa liikuttavia lihaksia vahvistamalla. Kipeän ja kuluneen nivelen tukeminen lastalla ja kipulääkitys auttaa usein oireisiin.

Milloin lääkäriin? Lääkäriin kannattaa hakeutua, kun vaiva rupeaa rajoittamaan arkipäivän askareita tai työssä pärjäämistä.

Peukalon tyven kulumaa joudutaan hoitamaan leikkauksella vain, jos vaiva ei muilla keinoilla helpotu. Leikkaus tehdään vasta, kun oireet ovat hyvin hankalat. Leikkauksessa poistetaan yleensä yksi ranneluu peukalon tyven alueelta. Toimenpide auttaa usein kipuun, mutta heikentää peukalon puristusvoimaa.

Linkki:

Käden ja kyynärvarren käypä hoito -suosituksen potilasversio:  Jännetuppitulehdus

Duodecim Terveyskirjaston Nivelrikko-artikkeli ​


 

Kyllä

Päivitetty