Siirry sivun sisältöön

Tietoa nivelistä

Nivelten ansiosta luumme yhdistyvät toisiinsa ja pystymme liikkumaan. Säännöllisellä liikunnalla ja terveillä elämäntavoilla voimme jokainen vaikuttaa niveltemme rakenteiden ja liikkuvuuden säilymiseen.

Nivelen keskeisimmät rakenteet. Lähde: Suomen Nivelyhdistys ry.

Ihmisellä on noin 300 niveltä, joista valtaosa on liikettä sallivia niin sanottuja synoviaaliniveliä. Esimerkiksi kaulassa on kiertonivel, joka mahdollistaa pään liikuttamisen puolelta toiselle. Muita tärkeitä liikkuvia niveliä ovat ihmisen suurin nivel polvi sekä käden pikkunivelet.

Kehossamme on myös side- ja rustoliitoksia, jotka ovat tyypiltään jäykkiä. Esimerkiksi hampaat kiinnittyvät suun luustoon sideliitoksilla ja kylkiluut rintalastaan rustoliitoksella.

Tiedosta nivelrikon riski jo nuorena

Nivelten ansiosta opimme jo sikiövaiheessa liikuttamaan kehoamme monipuolisesti. Ikääntyessämme nivelten rakenteilla on taipumus heikentyä. Silloin puhutaan usein nivelrikosta.

Meistä jokainen voi kuitenkin jo nuorena vahvistaa niveliään liikunnalla ja ylipainon ehkäisyllä ja vähentää riskiä sairastua myöhemmällä iällä. Liikunnan aloittaminen ei koskaan ole liian myöhäistä. Usein myös jo alkaneen nivelrikon oireita voi lievittää liikunnalla.

Mistä suurimmat nivelemme koostuvat?

Suurimmat nivelemme ovat polvet. Muita isoja niveliä kehossa ovat olkapää, kyynärpää, ranne, lonkka ja nilkka.

Olkanivel on ihmisen liikkuvin nivel. Se on tyypiltään pallonivel, joka liittää lapaluun ja olkaluun toisiinsa.

Kyynärnivel on tukeva saranatyyppinen nivel. Se muodostuu jopa kolmesta eri nivelestä. Olkavarsi kiinnittyy nimittäin sekä kyynärluuhun, että värttinäluuhun ja nämä kaksi luuta niveltyvät vielä keskenään.

Rannenivel mahdollistaa kämmenen liikkeet. Se koostuu useista pienistä luista ja nivelistä.

Lonkkanivel mahdollistaa alaraajan liikkeen lähes joka suuntaan. Lonkkanivel on niin kutsuttu pallonivel, joka muodostuu lantioluun kuppimaisesta lonkkamaljasta ja reisiluusta.

Polvinivel on ihmisen suurin nivel. Se mahdollistaa suuria liikeratoja, niin ojennus kuin koukistusliikkeitäkin.

Polvessa on paljon tukirakenteita, jotka rajoittavat sen liiallisia kiertoliikkeitä ja vaimentavat kovia iskuja. Silti polvi on altis rasitukselle ja vammoille. Polvi myöskin osallistuu kannattelemaan ihmiskehon painoa, minkä vuoksi se on jatkuvan kuormituksen kohteena.

Polvien hyvinvoinnista voi huolehtia vahvistamalla niitä ympäröiviä lihaksia.

Nilkkanivel on haarukkamainen rakenne, joka koostuu sääriluusta, pohjeluusta ja telaluusta. Nilkkaniveltä tukevat useat nivelsiteet ja jänteet.

Päivitetty 24.8.2018