Siirry sivun sisältöön

Selkärankareumat

Selkärankareumat on tautiryhmä, jolle niveloireet ovat tyypillisiä. Oireisiin kuuluu yöllä herättävä selkäkipu joka helpottuu liikkuessa. Niveltulehdusta voi esiintyä myös isoissa nivelissä kuten polvissa.

Selkärankareumoihin kuuluvat tavallisimmat tautiryhmät ovat:

  • klassinen selkärankareuma

  • aksiaalinen spondylartriitti

  • nivelpsoriaasi

  • reaktiiviset niveltulehdukset

  • suolistotulehdukseen liittyvät niveltulehdukset

Klassinen selkärankareuma alkaa yleensä alle 40-vuotiaana. Sille on tyypillistä levossa ilmaantuva tai aamuyöstä herättävä selkäkipu, joka laantuu liikkuessa.

Miehillä esiintyy klassista selkärankareumaa useammin kuin naisilla. Usein taudille altistaa perinnöllinen kudostyyppi (HLA-B27).

Miten selkärankareumaa hoidetaan?

Selkärankareumaa hoidetaan tulehduskipulääkkeillä. Tärkeä osa hoitoa on aktiivinen liikunta ja selän liikkuvuutta ylläpitävä fysioterapia.

Antireumaattista lääkehoitoa käytetään, jos tulehduskipulääkitys ei poista oireita. Myös niin sanottuja biologisia lääkeitä käytetään.

Aktiivisella itsehoidolla ja elimistön tulehdusta alentavalla lääkehoidolla selän toimintakyky säilyy.

SPA-tauti on tulehduksellisen selkäsairaus. Oireet ovat samat kuin klassisessa selkärankareumassa. Niveltulehdus aiheuttaa selkäkipua tyypillisesti levossa.

SPA-taudilla tarkoitetaan selkärankareuman esiastetta, jolloin röntgenkuvissa ei vielä voida havaita muutoksia. Magneettikuvassa nähdään usein taudille tyypillisiä muutoksia.

Osittain taudille altistaa perinnöllinen kudostyyppi (HLA-B27). Potilaalla ja hänen suvussaan esiintyy myös psoriaasia.

Miten SPA-tautia hoidetaan?

Aksiaalista spondylartriittia hoidetaan tulehduskipulääkkeillä. Tärkeä osa hoitoa on aktiivinen liikunta ja selän liikkuvuutta ylläpitävä fysioterapia, joilla voidaan hillitä tulehdusta ja estää taudin eteneminen.

Antireumaattista lääkehoitoa käytetään, jos tulehduskipulääkitys ei poista oireita. Myös niin sanottuja biologisia lääkeitä käytetään.

Aktiivisella itsehoidolla ja tulehdusta alentavalla lääkehoidolla selän toimintakyky säilyy.

Nivelpsoriaasille tyypillisiä oireita ovat epäsymmetriset eli vain toisella puolella kehoa esiintyvät niveltulehdukset, tulehduksellinen selkäkipu ja psoriaasi-ihottuma.

Pienellä osalla ei ole alkuvaiheessa ihottumaa. Silloin taudin tunnistamista helpottaa jos havaitaan niin sanottuja makkarasormia ja – varpaita sekä kynsimuutoksia. Myös entesiitit eli jänteiden kiinnittymiskohtien tulehdukset ovat tavallisia.

Miten nivelpsoriaasia hoidetaan?

Nivelpsoriaasin ennuste on yleensä hyvä.

Nivelpsoriaasia hoidetaan tulehduskipulääkkeillä, paikallisilla kortisonipistoksilla ja samoilla reumalääkkeillä kuin nivelreumaa ja selkärankareumaa. Itsehoitoon kuuluu liikuntaa, fysioterapiaa ja ihon hoitoa. Osalla potilaista käytetään elimistön tulehdusta hillitsevää reumalääkitystä.

Myös niin sanottuja biologisia lääkeitä voidaan käyttää tulehduksen rauhoittamiseen.

Perimältään alttiilla ihmisellä infektiotaudit voivat laukaista elimistössä reaktion, jonka seurauksena ilmaantuu niveltulehduksia. Perinnöllinen kudostyyppi (HLA-B27) altistaa tällaiselle reagoinnille.

Tavallisimmat reaktiivista niveltulehdusta aiheuttavat infektiot ovat

  • virtsa- ja sukuelinten tulehdukset

  • ripulitautia aiheuttavat virukset ja bakteerit

  • influenssavirukset

  • klamydiat.

Punkin levittämä borrelioosi voi laukaista niveltulehduksen.

Myös punkkien levittämä borrelioosi voi laukaista niveltulehduksen.

Mitä oireita reaktiivinen niveltulehdus aiheuttaa?

Reaktiivisessa niveltulehduksessa nivelestä tulee arka ja lämmin, ja siihen ilmaantuu joustavan pehmeää turvotusta. Osalle tulee levossa oireilevaa selkäkipua.

Miten reaktiivista niveltulehdusta hoidetaan?

Reaktiivinen niveltulehdus laantuu usein ilman erityistä hoitoa. Alkuvaiheessa tulehduskipulääke ja nivelen kylmähoidot saattavat riittää. Jos tulehdusta on useassa nivelessä ja siihen liittyy kuumetta ja muita yleisoireita, kannattaa hakeutua lääkärin hoitoon.

Vain pieni osa reaktiivisesta niveltulehduksesta pitkittyy ja vaatii antireumaattista hoitoa. Silloin tulehduksen sammuttamiseen käytetään tavallisia reumalääkkeitä.

Suolistotulehdukseen, kuten paksusuolentulehdukseen, voi liittyä niveltulehdus. Toisinaan niveltulehdus ilmaantuu ennen suolioireita. Oireet muistuttavat selkärankareuman ja SPA-taudin (aksiaalinen spondylartriitti) oireita. Tällöin selkäkipua ilmaantuu levossa ja se laantuu liikkuessa.

Suolistotulehduksen aiheuttamaa niveltulehdusta sairastaa noin kaksi prosenttia väestöstä.

Miten tautia hoidetaan?

Hoito perustuu suolen tulehduksen hoitamiseen ja sen jälkeen SPA-taudin hoitoon. Oireita hoidetaan tulehdusta hillitsevillä lääkkeillä, liikunnalla ja fysioterapialla.

Taudin ennuste on yleisesti hyvä. Osalla tarvitaan antireumaattista lääkehoitoa ja biologisia lääkeitä.

Tärkeintä on taudin tunnistaminen ja elimistön tulehduksen rauhoittaminen.

Päivitetty 24.8.2018