Näin lääkäri tutkii nivelrikkoa

​Lääkäri diagnosoi nivelrikkoa kuvailemiesi oireiden, nivelen tutkimuksen ja röntgenkuvan löydösten perusteella. Nivelrikon edetessä nivelrusto häviää ja röntgenkuva paljastaa luiden välisen raon kaventuneen.

(I) Normaali nivelrusto, (II) nivelrikon alkuvaihe, jolloin nivelruston pinta ohenee, (III) rusto ohenee edelleen ja lohkeilee a

Lääkäri tarkastelee potilaan ja oireilevan jalan tai käden liikkumista. Hän tutkii jos nivelen ulkomuodossa on tapahtunut muutoksia ja jos kipu tai jäykkyys nivelessä vaikuttavat laajemmin raajan asentoon. Lääkäri tutkii myös nivelen liikelaajuutta ja lihasvoimaa.

Rusto ei näy röntgenkuvassa koska se ei kuten luu sisällä kalkkia. Rusto kuvautuu siksi röntgenkuvassa luiden välisenä tummana nivelrakona. Nivelrikon edetessä nivelrusto häviää ja luiden välinen nivelrako kapenee.

Pitkälle edenneessä nivelrikossa nivelrako on hävinnyt ja luu koskettaa luuta. Nivelraon kapenemisen lisäksi röntgenkuvassa näkyy myös usein luupiikkejä (osteofyyttejä) eli luukalvosta kasvavia hyvänlaatuisia luu-ulokkeita. Luiden päissä voi myös näkyä epämuodostumia ja kalkkeuman lisääntymistä (skleroosia).

Tehdessään diagnoosia, lääkäri arvioi myös jos potilaan oireisiin vaikuttaa jokin seuraavista:

tulehduksellinen nivelsairaus, kuten reuma tai kihti

jänteiden ja nivelpussin tulehdus

nivelperäinen syy kuten polvessa esiintyvä nivelkierukan repeämä tai luukuolio

rasitustilat ja luun kasvaimet.

Milloin nivelkivun vuoksi lääkärille?

Ortopedi on erikoislääkäri, joka pystyy arvioimaan nivelvaivasi laajuutta ja sinulle sopivaa hoitoa. Pääset ortopedin vastaanotolle esimerkiksi omalta terveysasemaltasi kirjoitetulla lähetteellä.

Mitä vastaanoton jälkeen tapahtuu?

Jos lääkäri toteaa sinulla nivelrikkoa, saat ohjeita ja tietoa sinun tilanteeseen sopivasta hoidosta. Hoitosi voi olla

Lääkäriltä saat myös tietoa apuvälineistä.

 

Kyllä

Päivitetty  21.8.2017