Osteoporoottiset nikamamurtumat

Osteoporoottiset nikamamurtumat aiheuttavat kipua erityisesti liikkuessa ja asentoa vaihtaessa, esimerkiksi kun noustaan istuma-asennosta ylös.

Osteoporoosin eli luukadon ”heikentämä” selkänikama painuu kasaan yleensä etuosasta, jolloin nikamasta tulee kiilamainen. Murtuma ei välttämättä vaadi merkittävää tapaturmaa, vaan voi olla seurausta aivastamisesta, nostoliikkeestä, selän taivutuksesta tai kiertoliikkeestä.

​​​ Milloin yhteys lääkäriin?

Osteoporoosia ei välttämättä huomaa ilman luun tiheyden mittauksia. Usein sairaus havaitaan vasta murtuman jälkeen. Lääkäriin kannattaa hakeutua pikaisesti, jos selkärangassa tuntuu kova paikallinen kipu.​

Nikamamurtuma todetaan lääkärin tutkimuksen ja röntgenkuvien perusteella.

Hoito

Suurella osalla potilaista kipuoire rauhoittuu noin kolmen kuukauden kuluessa, kun rasitusta vähennetään sekä käytetään kipulääkitystä ja apuvälineitä, joskus ulkoista selkätukeakin.

Leikkaushoitoon joudutaan turvautumaan vain, jos murtuma aiheuttaa hermo-oireita tai lihasheikkoutta jaloissa. Joskus joudutaan harkitsemaan hermojen vapautusleikkausta tai murtuma-alueen luudutusleikkausta.

Osteoporoosiin tarvitaan murtuman jälkeen tavallisesti lääkehoitoa.

Katso lisää:

Muualla Terveyskylässä

Lisätietoa nikamamurtumasta kuntoutumiseen löydät Kuntoutumistalon Selkärangan murtuman itsehoito-oppaasta​.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 HUS logoTAYS logoOYS logoKYS logoTYKS logo