Jännetuppitulehdus

Jännetuppitulehdus on rasitusvaiva, joka kehittyy yleensä raskasta käsin tehtävää toistotyötä tekeville henkilöille, naisille yleisemmin kuin miehille.

​Käden ja ranteen alueella kulkee useita jänteitä, joista osa kulkee erillisten jännetuppien sisällä. Jännetuppien tarkoitus on toimia liukupintoina jänteille. Tulehdus kehittyy tavallisesi värttinäluun alaosan vieressä oleviin jänteisiin.

Peukaloa liikuttavien jänteiden jännetuppitulehduksen oireena sormen ääriasennot muuttuvat kivuliaiksi.

Jännetuppi saattaa ärsyyntyä toistuvan kuormituksen, diabeteksen eli sokeritaudin tai harvinaisempien syiden vuoksi. Ärsytys aiheuttaa kipua, napsumista tai turvotusta.

Vaivaan auttaa kuormituksen keventäminen, tulehduskipulääkkeet sekä tuenta esimerkiksi lastalla tai tukisiteellä. Rannetta ja peukaloa tukeva ortoosi auttaa paranemista. Kylmähoidolla voidaan lievittää oireita.

Vaivaa voi esimerkiksi toimistotyössä ennaltaehkäistä rasitusta laskemalla ja lisäämällä työn vaihtelevuutta ja hyvää työergonomiaa.

Mikäli vaiva haittaa merkittävästi työssä pärjäämistä tai arkipäivän askareiden suorittamista, kannattaa varata aika lääkärille.

turvonnut; luut; ei kestä painoa; nyrjähtänyt; ohjeita; hoito; kinesioteippi; rannekanava; tfcc; sairasloma; rannemurtuma; jumppaohjeet; rannekanavaoireyhtymä; venähtänyt; veneluu; hoito rannemurtuman; rannekipu; naksuu; jännetuppitulehdus; murtunut; rannenivel; venähdys; särky; ulkosyrjä; jännetupentulehdus; kinesioteippaus; ranne; kipeä; patti; kuntoutus; ranne tfc; tendiniitti; tuki; jäykkä; hermopinne; artroskopia; anatomia; kolmiorusto; kipu; kipeytynyt; yölasta; rasitusvamma; vääntyi

Kyllä

Päivitetty  12.9.2019