Kiputila kehittyy tyypillisesti ahkerasti liikunta- ja hyppylajeja harrastavalle tai satunnaiselle kuntoilijalle, joka nostaa nopeasti harjoituksen rasitusta. Syynä voi myös olla reisilihasten huono lihaskunto, jolloin lihas ei tue polvilumpiota riittävästi.
Polven etuosan kiputila voi kroonistua. Pitkittynyt kiputila voi estää lihaskuntoharjoittelun ja pahentaa tilannetta edelleen.
Fysioterapia on toipumisen kannalta tärkeää. Siinä vahvistetaan lihaksia ja tasapainon hallintaa koko alaraajassa ja lantiossa sekä keskivartalossa.
Polven etuosan kipu hoituu kivuttomaksi lähes poikkeuksetta ilman leikkausta.
Yli 30-vuotialla polven etuosan kipuilu voi kertoa polvilumpioruston heikentymisestä. 40-vuotiaiden polvissa voidaan nähdä jo nivelrikkomuutoksia.
Kipeytymisvaiheen hoitoon kuuluvat tulehduskipulääkkeet ja lyhyt lepo. Jos oire pitkittyy, tarvitaan fysioterapeutin ohjauksessa tapahtuvaa reisilihasharjoittelua.
Kasvuikäisen säärikyhmyn kiputila
Osgood Schlatterin tauti, eli kasvuikäisen säärikyhmyn kiputila on urheilevan, kasvuikäisen lapsen tai nuoren tavallinen oire. Kipu tuntuu juostessa, hyppiessä tai voimakkaasti ponnistellessa polven etupuolella, polvilumpionjänteen alaosan kohdassa.
Tauti on vaaraton ja ainoa haitta on potilaan kokema kipuoire.
Vaiva helpottaa yleensä muutamassa viikossa. Jos rasitus jatkuu, vaiva voi pitkittyä. Kasvuiän loppumisen jälkeen vaiva häviää.
Hyvin harvoissa tapauksissa tarvitaan kirurgista hoitoa, joka toteutetaan kasvuiän jälkeen.
Kyse on ylirasitustyyppisestä vaivasta, jonka hoitona on kovimman rasituksen välttäminen ja jalkaa tärähdyttävän liikunnan vähentäminen.
Myös kylmäpakkauksista voi olla apua kipuun. Urheilutauko saattaa olla tarpeen jopa 3 - 4 kuukauden ajan.
Jos kipu esimerkiksi rajoittaa merkittävästi koululiikuntaan osallistumista, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.