Polvilumpion sijoiltaanmeno

Polvilumpioon kohdistuu suuria voimia, ja se onkin altis erilaisille vammoille.

​​​Polvilumpio sijaitsee polven etuosassa, ja sen välityksellä reisilihas kiinnittyy sääriluun yläosaan. Polvilumpio liukuu edestakaisin reisiluun rustopintaa vasten polven ojennus-koukistusliikkeissä.

Polvilumpio voi mennä sijoiltaan ja polvi saattaa jäädä kivuliaaseen koukkuasentoon polven vääntymisen ja kiertymisen seurauksena.

Polvilumpion sijoiltaanmeno on yleisintä nuorilla naisilla. Sijoiltaan menolle altistaa korostunut pihtipolvisuus, huono polven lihastasapaino, huonosti kehittynyt polvilumpionivel tai yleinen nivelten löysyys.

Polven vääntymisen jälkeen kannattaa hakeutua välittömästi tutkittavaksi, jos jalalle ei voi varata painoa, polvi turpoaa, menee lukkoon, pettää alta ja on kovin kipeä.

Polvesta otetaan röntgenkuva ja ensimmäisen sijoiltaanmenon jälkeen usein myös polven magneettikuva.

Haitarin otsikkotaso2
Oireet

Äkillinen polvilumpion sijoiltaanmeno on kivulias, etenkin ensimmäisellä kerralla. Lumpio hyppää polven ulkosivulle, ja polvi saattaa jäädä koukkuasentoon. Joskus lumpio palautuu paikalleen polvea suoristaessa. Joskus sen saa itse asetettua takaisin paikoilleen.

Yleensä polvilumpion sijoiltaanmenoon liittyy polvinivelen täyttyminen verellä. Polvi muuttuu silloin pinkeäksi ja huonoliikkeiseksi.

Polveen syntyy usein nivelkapselin ja polvilumpiota tukevan nivelsiteen (MPFL= mediaalinen patellofemoraalinen ligamentti) vaurio. Siihen voi liittyä myös ruston vaurioita.

Hoito

Tarvittaessa pinkeä veripolvi tyhjennetään neulalla.

Vamman jälkeen polveen voidaan laittaa lyhytaikaisesti ortoosi (tuki), mutta se ei aina ole tarpeellinen. Potilas saa varata ja käyttää polveaan kivun sallimissa rajoissa. Kyynärsauvoja voi käyttää alkuvaiheessa tarvittaessa. Reisilihasharjoitteet aloitetaan välittömästi.

Ensimmäisen sijoiltaanmenon jälkeen leikkaushoitoa ei yleensä tarvita, ellei tilanteeseen liity korjausta vaativaa luurustoista vauriota.

Toistuva sijoiltaanmeno

Joskus polvilumpion sijoiltaanmeno on toistuvaa ja helposti palautuvaa, ja siihen ei liity samanlaista voimakasta kipua ja turvotusta kuin ensimmäiseen sijoiltaanmenoon. Näissä tilanteissa lääkärin tutkimuksen ja hoidon tarve ei välttämättä ole kiireellistä.

Toistuvissa sijoiltaanmenoissa ja epävakaustuntemuksissa tarvitaan yleensä leikkaushoitoa, joka suunnitellaan potilaskohtaisesti. Valtaosalle potilaista riittää polvilumpiota tukevan nivelsiteen (MPFL) korjaaminen.

Jalan päälle saa varata heti leikkauksesta lähtien kivun sallimissa rajoissa, eikä ortoosi-tukisidosta yleensä tarvita. Leikkauksesta toipuminen tapahtuu yleensä muutamassa viikossa.

murtuma; tekonivel; venähdys; koukistaessa; sijoiltaan; tulehdus; Kääntyy; luu; polvitaive; polvi; eturistiside; kuntoutus; vammat; polvi yliliikkuva; hyppääjän; tupakointi; tulehtunut; polvinivel; Teko; takareisi; leikkaus; mennyt; polvileikkaus; pituus; sairausloman; revähtänyt; polvien; molempien; primaarinen; polvituet; turvotus patti; kosketusarka; kiristää; juostessa; ristiside; sivuside; takaa; jänne; repeämä; polvilumpio; rasitus; nivelrikko; kipu; kipeä; rakenne

Kyllä

Päivitetty  12.9.2019