Nivelkierukan repeämä voi syntyä myös ilman merkittävää vammaa, jos nivelkierukka on rappeutunut. Silloin repeämä voi olla myös oireeton.
Yleensä vähäiset kierukan repeämät hoidetaan ilman leikkausta. Fysioterapia ja omatoiminen harjoittelu ovat hoidon kulmakivet.
Isommat kierukkarepeämät syntyvät esimerkiksi urheiluvammana, kun polvi kiertyy ja sen päällä on koko vartalon paino. Oireina ovat polven turvotus ja kipu nivelraossa, joko polven sisä- tai ulkosyrjällä. Polven voimakas ojennus tai koukistus sekä polven rasittaminen voivat aiheuttaa kovaa kipua. Polvi saattaa tuntua epävakaalta sekä mennä lukkoon ja nivelestä voi kuulua napsahtelua.
Lääkäri voi epäillä nivelkierukan vauriota polvea tutkiessaan. Vamman todentamisessa käytetään usein magneettitutkimusta.
Yleensä hoito aloitetaan ilman leikkausta, koska nivelkierukkavamma voi parantua itsestään. Paranemisvaiheessa on tärkeää harjoittaa polven ojentajalihaksia ja polven liikkuvuutta.
Korjaava leikkaus
Jos kierukka on vaurioitunut vamman seurauksena, repeämä on kookas ja se aiheuttaa merkittävää polven kipua ja lukkiutumista, voidaan leikkaushoitoa harkita. Yleensä näitä repeämiä esiintyy nuorilla aktiivisilla ihmisillä. Korjaava leikkaus tehdään tähystyksessä.
Operaatiossa kierukka ommellaan takaisin paikalleen. Tämä palauttaa kierukan toimintakyvyn paremmin kuin kierukan osapoisto.
Leikkauksen jälkeinen kuntoutuminen
Leikkauksen jälkeinen kuntoutuminen on tärkeää toipumiselle. Fysioterapeutti ohjaa leikkauksen jälkeen tehtävät liike- ja lihasharjoitteet. Lääkäri kertoo, koska polven päälle voi varata ja pitääkö joitain liikkeitä vältellä. Urheiluharrastuksiin voi palata noin 4 - 6 kuukauden kuluttua leikkauksesta.