Olkapään sijoiltaanmeno

Olkapään sijoiltaanmeno on tyypillisesti nuorten miesten vamma.

Vamma on yleinen myös keski-ikäisten ja iäkkäiden ryhmässä. Iäkkäillä vammaan voi liittyä lisäksi kiertäjäkalvosimen repeämä.

Sijoiltaanmenossa olkaluu siirtyy tavallisesti lapaluun nivelpinnan reunan eteen ja alapuolelle. Samalla se aiheuttaa käytännössä aina nivelkapselin etuosan vaurion.

Lapaluun nivelpinnan reunamurtuma, ison olkakyhmyn murtuma ja hermovammat ovat myös mahdollisia sijoiltaanmenoon liittyviä lisävammoja.

Jos epäilet olkanivelen sijoiltaanmenoa, hakeudu lääkärin arvioon päivystyksellisesti.

Hoito

Ensihoitona on olkanivelen paikalleen asetus (repositio).

Ensimmäisen sijoiltaanmenon jälkeen ortopedin sekä fysioterapeutin kontrollit ovat usein tarpeen, jotta voitaisiin sulkea pois muut vammat. Ohjatut liikeharjoittelut täytyy myös aloittaa mahdollisimman varhain.

Suurin osa potilaista paranee hyvin.

Osalle jää olkapäähän häiritsevä epävakausoire, joka ilmenee muljahduksina, sijoiltaanmenopelkona taikka uutena sijoiltaanmenona. Tällöin voidaan miettiä leikkaushoitoa olkanivelen tukevoittamiseksi jatoimintakyvyn palauttamiseksi.

nivel; vammaperäinen; tulehdus; olkapää; kortisoni; kuntoutus; tähystysleikkaus; korjausleikkaus; lukkiutuu; tulehduskipulääke; kuntoutuminen; lihaskunto; luutuminen; leikkaus; tekonivel; sijoiltaanmeno; hauislihas; jäätynyt; repeämä; kiertoliike; kierto; loitonnus; yösärky; rahina; olkalisäke; rustorengas; kiertäjäkalvosin; käsi; vammat; vamma; rasitus; nivelrikko; kipu; kipeä; rakenne

Kyllä

Päivitetty  17.8.2018