Jäätynyt olkapää

Syitä jäätyneen olkapään kehittymiselle ei tunneta, mutta altistajana ovat esimerkiksi perinnöllisuus, tietyt sairaudet ja aiemmat vammat.

Jäätyneelle olkanivelelle (adhesiivinen kapsuliitti, frozen shoulder) altistavia tekijöitä ovat perinnöllisyyden lisäksi sairaudet: diabetes, kilpirauhassairaus, autoimmuunisairaus, sydäninfarkti ja aivohalvaus.

Aiempi olkapään vamma tai leikkaus sekä pitkä olkapään liikkumattomuus voivat nekin johtaa jäätyneeseen olkapäähän.

Taudin luonnollinen kulku johtaa usein kivuttomaan normaaliliikkeiseen olkaniveleen.

Taudin kulku

3—9 kk: alkuvaiheessa sairautta nivel tulehtuu ja kipeytyy.

9—15 kk: Nivelkapseli arpeutuu. Kipu yleensä hellittää, mutta kapselin kutistumisen takia olkapään liikkeet rajoittuvat

15—24 kk: Paranemisvaiheessa kipu on vähäistä ja liikerajoitukset helpottuvat asteittain.

Lääkäriin arvioon tulee hakeutua, kun oireet vaikeuttavat normaalissa elämässä pärjäämistä tai kun olkapään yösärky haittaa nukkumista.

Jäätynyt olkapää määritellään oireiden ja esitietojen perusteella. Kuvantamistutkimuksia, kuten röntgentutkimusta ja magneettitutkimusta käytetään muiden olkaoireita aiheuttavien syiden poissulkemiseen.

Hoito

Ei-leikkauksellisella hoidolla pyritään hoitamaan kipua ja vähentämään syntyneitä liikerajoituksia. Erityisesti kivuttomassa paranemisvaiheessa voi ohjatusta fysioterapiasta olla hyötyä.

Taudin alun tulehdusvaiheessa voi kortisonipistoksista olla apua kipuun.

Mikäli olkanivelessä on merkittävät liikerajoitukset vielä vuosi oirekuvan alusta, voidaan harkita leikkauksellista hoitoa.

Tauti voi uusia potilaalle myöhemmin toiseen, aiemmin terveeseen olkaniveleen.

vammaperäinen; nivelrikko; tulehdus; olkapää; kortisoni; kuntoutus; tähystysleikkaus; korjausleikkaus; lukkiutuu; tulehduskipulääke; kuntoutuminen; lihaskunto; luutuminen; leikkaus; tekonivel; sijoiltaanmeno; hauislihas; jäätynyt; repeämä; kiertoliike; kierto; loitonnus; yösärky; rahina; olkalisäke; rustorengas; kiertäjäkalvosin; käsi; vammat; vamma; rasitus; nivel; kipu; kipeä; rakenne

Kyllä

Päivitetty  24.8.2018