Siirry sivun sisältöön

Olkanivelen nivelrikko

Joka kolmannella yli 60-vuotiaalla esiintyy olkanivelen nivelrikkomuutoksia.

Olkanivelen nivelrikon oireet kehittyvät iän myötä, vähitellen, Oireiden aste voi vaihdella. Oireita ovat jäykkyys, kipu sekä olkapäätä ympäröivien lihasten voimien heikentyminen.

Olkapäässä voi tuntua tai jopa kuulua rahinaa, kun kättä liikuttaa. Olkapää voi myös tuntua lukkiutuvan.

Hoito

Lievemmän nivelrikon hoitoon käytetään tulehduskipulääkettä ja kuntoutusta.

Kuntouttavan hoidon tavoitteena on ylläpitää olkanivelen liikkumisen laajuutta ja parantaa lihaskuntoa. Suositeltuja, kuntouttavia liikuntamuotoja ovat esimerkiksi uinti, vesiliikunta, sauvakävely sekä hiihto.

Mikäli oireet pitkittyvät ja vaikeutuvat ja röntgentutkimuksessa todetaan pitkälle edennyt nivelrikko, voidaan harkita leikkauksellista hoitoa.Iän, vaatimustason ja rakenteellisten tekijöiden perusteella valitaan kullekin potilaalle yksilöllinen leikkaushoito.

Tekonivelleikkaus

Jos päädytään tekonivelleikkaukseen, tekonivelen valintaan vaikuttavat luisten rakenteiden ja kiertäjäkalvosimen kunto.Olkapään kokotekonivelessä lapaluun nivelpinta pinnoitetaan muovisella ja pääsääntöisesti sementtikiinnitteisellä komponentilla. Varsiosa kiinnittyy yleensä luutumisen kautta. Myös sementtikiinnitteistä varsiosaa voidaan käyttää.Erikoistekoniveltä, kuten käänteistä olkapään tekoniveltä, joudutaan käyttämään silloin kun kiertäjäkalvosin on revennyt ja/tai kun yksilöllinen anatomia sitä vaatii.Tekonivelleikkauksella saadaan kipua hyvin hillittyä, mutta liikelaajuuksien palautumisessa tulos vaihtelee enemmän.Tekonivelleikattu potilas harvemmin pystyy palaamaan fyysisesti kuormittavaan työhön.

Päivitetty 24.8.2018