Olkapään jännerepeämä

​​​Olkapään kiertäjäkalvosimen vauriot ovat yleisiä ja niiden esiintyvyys kasvaa iän myötä, kun jännerakenne hapertuu.

Olkapään kiertäjäkalvosin muodostuu neljän jänteen yhteenliittymästä, jotka kiinnittyvät olkaluun yläosaan.

Kiertäjäkalvosimen tehtävänä on keskittää olkaluun pää lapaluun maljaan ja huolehtia olkavarren nosto- ja kiertoliikkeistä eri suuntiin.

Kiertäjäkalvosimen repeämä voi olla koko jänteen paksuuden käsittävä vaurio tai vain osittainen vaurio.

Jänteen rappeumamuutokset pahentavat, erityisesti iäkkäämmillä, vamman yhteydessä syntyvää vauriota.

Yleisimmin vaurioita todetaan ylemmän lapalihaksen jänteessä (supraspinatus-jänteessä), ja vaurio ulottuu vammamekanismin mukaan myös muiden jänteiden alueelle.

Kiertäjäkalvosimen repeämä syntyy useimmiten silloin, kun kaadutaan olkapää tai ojennettu käsi edellä tai tiputaan ja jäädään roikkumaan käden varaan.

Erityisesti yli 45-vuotiailla kiertäjäkalvosin repeää usein olkapään sijoiltaanmenon yhteydessä.

Oireet

Oireet alkavat nopeasti vamman jälkeen: Olkavarsi on voimaton ja liikkeet aiheuttavat kipua ja ovat rajoittuneet. Olkavartta on mahdoton nostaa sivulle yli hartiatason.

Milloin yhteys lääkäriin?

Nopea leikkaus on aiheellinen, jos nuorella ihmisellä repeämään liittyy tapaturma ja merkittävä voiman heikkeneminen.

Aktiivisen potilaan aidosti tapaturmaperäinen kiertäjäkalvosinrepeämä, johon liittyy merkittävä voiman heikkeneminen, on leikkaushoidon aihe.

Leikkaushoito

Tapaturmaperäisen kiertäjäkalvosimen repeämän varhainen korjaus saattaa johtaa myöhäiskorjausta parempaan tulokseen.

Kiertäjäkalvosimen korjausleikkauksessa vapautetaan revennyt jänne kiinnikkeistä, verestetään jänteen kiinnittymisalue luuhun ja kiinnitetään jänne takaisin anatomiselle paikalleen.

Toimenpiteen jälkeen yläraaja tuetaan kantositeeseen 3–4 viikoksi ja ensimmäisen 6 viikon aikana saa tehdä vain kevyitä heiluriliikkeitä ala-asennossa ja avustettuja nostoliikkeitä vaakatasoon.

Tyypillinen sairausloma-aika leikkauksen jälkeen on kolme kuukautta.

Edellinen sivuSeuraava sivu

nivel; vammaperäinen; tulehdus; olkapää; leikkaus; kortisoni; kuntoutus; tähystysleikkaus; korjausleikkaus; lukkiutuu; tulehduskipulääke; kuntoutuminen; lihaskunto; luutuminen; Tekonivel; sijoiltaanmeno; hauislihas; jäätynyt; repeämä; kiertoliike; kierto; loitonnus; yösärky; rahina; olkalisäke; kipu; rustorengas; kiertäjäkalvosin; käsi; vammat; vamma; rasitus; nivelrikko; kipeä; rakenne

Kyllä

Päivitetty  20.9.2019