Olkaluun yläosan murtuma

Olkaluun yläosan murtumat ovat yleisiä vammoja. Murtumalle altistavat muun muassa ikääntyminen ja luukato eli osteoporoosi.

Aikuisten murtumista olkaluun yläosan murtumien osuus on noin 10 prosenttia ja yli 70-vuotiaiden osuus on jo 25 prosenttia. Naisten osuus murtumapotilaista on korostunut.

Olkaluun murtuma syntyy tyypillisesti kaaduttaessa ojennetun käden varaan tai kaaduttaessa suoraan olkapään päälle.

Suuri osa olkaluun yläosan murtumista voidaan hoitaa ilman leikkausta, jolloin murtunut yläraaja tuetaan 3 - 4 viikon ajaksi kantositeeseen.

Epäiltäessä murtumaa on tarpeellista käydä lääkärin arviossa. Luun murtuma todetaan röntgenkuvauksella, jonka avulla murtuman asennon ja tyypin perusteella määritetään oikea hoito.

Haitarin otsikkotaso2
Hoito

Murtuman asennon pysymistä ja luutumisen etenemistä seurataan röntgenkuvin.

Hoidossa on tärkeää aloittaa kuntouttava hoito kipujen helpotettua. Olkaluun murtumien kuntoutumisessa fysioterapeutin ohjaamalla harjoittelulla on suuri merkitys.

Kuntouttava hoito

Muutaman päivän jälkeen vammasta alkaa harjoittelu kevyin heiluriliikkein (penedelin-liikkeet) sekä kyynärnivelen ja ranteen liikelaajuuksien ylläpitäminen.

Noin kahden viikon jälkeen voidaan aloittaa olkavarren avustetut nostoharjoitukset.

Kolmen viikon kohdalla vammasta olkavarren ulkokierto- ja loitonnusharjoitukset ovat sallittuja.

Leikkauksellinen hoito

Joissain tapauksissa, esimerkiksi jos murtumakappaleiden välillä on merkittävää siirtymää, voidaan olkaluun yläosan murtuma joutua hoitamaan leikkauksellisesti.

Tyypillisesti tuolloin murtumaleikkaus toteutetaan lukittavalla levyllä, mutta myös tekonivelratkaisuja on käytössä tiettyjen potilasryhmien murtumien hoidossa.

Murtuman jälkeen olkanivelen toiminnallisen lihashallinnan ja liikerytmin palautumiseen kuluu tyypillisesti useampi viikko.

Työn kuormittavuuden mukaan työkyvyttömyys kestää tyypillisesti kuudesta viikosta muutamiin kuukausiin.

vammaperäinen; olkapää; nivelrikko; tulehdus; solisluu; kortisoni; rasitus; olkaluu; kuntoutus; tähystysleikkaus; korjausleikkaus; lukkiutuu; tulehduskipulääke; kuntoutuminen; lihaskunto; luutuminen; leikkaus; tekonivel; sijoiltaanmeno; hauislihas; jäätynyt; repeämä; kiertoliike; kierto; loitonnus; yösärky; rahina; olkalisäke; rustorengas; kiertäjäkalvosin; käsi; vammat; vamma; nivel; kipu; kipeä; rakenne

Kyllä

Päivitetty  24.8.2018