Nilkkamurtumaksi kutsutaan pohjeluun alaosan eli ulkokehräsluun ja sääriluun sisä- ja takakehräsluun murtumaa. Nilkkamurtuma todetaan röntgenkuvalla.
Nilkkamurtuman hoidon valintaa vaikuttaa nivelen vakaus eli stabiliteetti.
Röntgenkuvan ja nilkan kliinisen tutkimuksen perusteella selvitetään, onko kyseessä stabiili eli vakaa vai instabiili eli epävakaa murtuma. Joskus stabiliteetin tutkimiseen tarvitaan lääkärin tekemä vääntötesti.
Hoito
Jos murtuma on vakaa, se voidaan hoitaa ilman leikkausta. Tällöin hoitona käytetään kipsisaapasta tai irrotettavaa ortoosia. Kipsihoidon kesto on tavallisimmin neljä viikkoa. Jalalla saa kipsin kanssa varata täydellä painolla.
Jos nilkkamurtuma on instabiili eli epävakaa, päädytään useimmiten leikkaushoitoon. Leikkaushoidon jälkeen kipsihoito kestää tavallisimmin neljästä kuuteen viikkoa.
Riippuen vamman hankaluudesta, murtuman kiinnitysmenetelmästä ja luun laadusta, määritetään raajan varauslupa yksilöllisesti.
Milloin yhteys lääkäriin?
Jos jalalle ei vamman jälkeen voi varata painoa ja nilkka on turvoksissa sekä kipeä, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Edellinen sivuOsion alkuun