Osteokondroosi - luun kehityshäiriö

Osteokondroosi on sairaus, jossa rusto ja sen alainen luu irtoavat paikallisesti ympäröivästä luusta.

OCD (OCD, osteochondritis dissecans) voi johtua luun kasvun häiriöstä, verenkiertohäiriöstä tai vammasta. Vauriopesäke sijaitsee nilkassa tavallisesti telaluun sisä- tai ulkosyrjällä.

Jos irtonainen rusto-luupesäke löytyy nilkan ulkosyrjältä, kyse on yleensä vammasta. Muulloin voidaan epäillä luun rakenteen häiriötä. OCD alkaa tyypillisesti oireilemaan kasvuiässä, mutta oireita voi ilmaantua myös aikuisiällä.

Osteokondroosin tyypillisiä oireita ovat nilkan liikkeeseen liittyvät äkilliset kivut ja, joissain tapauksissa, nilkan liikkeen lukittuminen. Osteokondroosi voi olla myös täysin oireeton.

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos nivelessä on liikkuessa tuntuva kipu- tai lukko-oire.

Osteokondroosipesäke voidaan nähdä nilkan röntgentutkimuksessa, mutta useimmiten hoidon suunnittelemiseksi tarvitaan magneettikuvaus tai tietokonekerroskuvaus.

Hoito

Oireisen osteokondroosin hoidoksi suositellaan tähystysleikkauksessa tehtävää irronneen rusto-luukappaleen poistoa ja alueen verestystä ns. arpiruston kasvattamiseksi.

Isompi luupuutosalue voidaan joutua korvaamaan luusiirteellä. Joissain tapauksissa, joissa rustopinta on säilynyt vielä ehjänä, voidaan irtonaiseen luukappaleeseen tehdä porauksia sen luuduttamiseksi kiinni ympäröivään luuhun.

nilkka nivel; osteokondroosi; ocd; ylempi ja alempi nilkkanivel; kipeä nilkkanivel; alin nilkkanivel; tulehtunut nilkkanivel; ylempi nilkkanivel; nilkka nivelside; revennyt nivelside; nilkkaan; nilkka ristiside; nilkka kipu; nilkka nivelside venähdys; nilkka nivelside repeämä; nivelside poikki; nilkka tekonivel; tulehdus; luupiikki; nilkkatuki; akillesjänteen tulehdus; nilkka; nivelside; nilkkatulehdus; nilkkamurtuma; nilkkanivel; oireet; kipu

Kyllä

Päivitetty  12.9.2019