Ahdas lonkka

Ahdas lonkka -oireyhtymä haittaa tyypillisesti liikunnallisia, alle 30-vuotiaita ihmisiä.

​FAI-syndromassa eli ahtaassa lonkassa ja siihen liittyvässä mekaanisessa hankaumassa kipu ilmaantuu, kun lonkkaa samanaikaisesti koukistetaan ja kierretään.

Ahdas lonkka voi olla täysin oireetonkin, jolloin se ei kaipaa hoitoa​. Ahdas lonkka -oireyhtymän tarkkaa syytä ei tiedetä. Sen mahdollisina aiheuttajina on pidetty poikkeavan kuormituksen aiheuttamaa muutosta reisiluun yläosan kasvulevyssä​ tai kasvulinjan liukumaa (epifysiolyysi).

Hoito

Tärkein hoitomuoto on monipuolisen liikunnan harrastaminen ja sellaisten liikuntamuotojen valitseminen, jotka eivät aiheuta oireita.

Hankalissa tapauksissa voidaan harkita MRI-tutkimusta ja lonkan tähystysleikkausta, jossa lonkkaa muovataan normaalimman muotoiseksi.

​​​ Milloin yhteys lääkäriin?

Jos kipu alkaa haitata liikkumista ja arjessa selviytymistä, kannattaa ottaa yhteyttä terveyskeskukseen.Edellinen sivuSeuraava sivu

 


lonkkakipu; lonkkaleikkaus; lonkkanivel lonkkakipu; istuessa; kuntoutus; toipumisaika; kortisonipiikki; lonkan; limapussintulehdus; bursiitti; kävellessä; nukkuessa; kyljellään; levossa; komplikaatiot; ahdas lonkka; toipuminen; lonkkanivel; kipu; säteilee; jalkaan; yöllä; tekonivel; sijoiltaan; vanhuksen; lonkkamurtuma; rasitus; juoksun; jälkeen; sääreen; maatessa; polveen; reiteen; leikkaus; rakenne; lonkkaluu; reisiluu; FAI-syndroma; ahdas; lonkka

Kyllä

Päivitetty  16.8.2018