Sormien nivelrikko

​​​​Sormien nivelrikko tuntuu kipuna ja jäykkyytenä. Sormen kärkinivelet voivat myös turvota ja vinouttaa sormen kärkiä.

​​​Kuluneelle nivelelle on tavallista oireilla vain silloin tällöin – välillä voi olla pidempiäkin oireettomia aikoja, vaikka taustalla olisi kuukausia kestänyt kipuilu.

Sorminivelen kulumalle on tyypillistä, että se ajan myötä jähmettää sormet jäykäksi mutta kivuttomaksi.​

Oireita hoidetaan tulehduskipulääkkeillä sekä kuormitusta vähentämällä.

​​​ Milloin yhteys lääkäriin?

Joskus nivel muuttuu epätukevaksi, jolloin kipu ei yleensä helpotu ajan kanssa. Mikäli nivel on jatkuvasti kipeä tai antaa periksi, vaivaa kannattaa näyttää lääkärille.​


Nivelen luudutus- eli jäykistysleikkaus on vaihtoehto jatkuvasti kipeän tai periksi antavassa kärkinivelten kulumassa. Sormien alueelle ei ole ​vielä kehitetty kovempaa käyttöä kestäviä tekoniveliä, joten tekoniveliä käytetään sormien nivelrikon hoitoon harvoin.

Nivelkuluma on jossain määrin perinnöllinen, mutta kuluma voi tulla myös ilman sukurasitusta.

​Lue lisää:


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


käsi; kipu; käsivarressa; oikeassa; käsikipu; käsien; särky; vasemmassa; voimattomuus; nivelrikko; käsissä; nivel; ranne; nivelkipu; hoito; oireet; hermopinne; pinne; rannekanavaoireyhtymä; puutuminen; sormet; lihakset; kyynär; kyynärhermo; puristuksessa; peukalo; peukalon; tyvi; epävakaus; yliliikkuvuus; luudutus; leikkaus; kuluma; jäykkyys

Päivitetty  20.9.2019 15.24