Sormien nivelrikko

​​​​Sormien nivelrikko tuntuu kipuna ja jäykkyytenä. Sormen kärkinivelet voivat myös turvota ja vinouttaa sormen kärkiä.

​​​Kuluneelle nivelelle on tavallista oireilla vain silloin tällöin – välillä voi olla pidempiäkin oireettomia aikoja, vaikka taustalla olisi kuukausia kestänyt kipuilu.

Sorminivelen kulumalle on tyypillistä, että se ajan myötä jähmettää sormet jäykäksi mutta kivuttomaksi.​

Oireita hoidetaan tulehduskipulääkkeillä sekä kuormitusta vähentämällä.

​​​ Milloin yhteys lääkäriin?

Joskus nivel muuttuu epätukevaksi, jolloin kipu ei yleensä helpotu ajan kanssa. Mikäli nivel on jatkuvasti kipeä tai antaa periksi, vaivaa kannattaa näyttää lääkärille.​


Nivelen luudutus- eli jäykistysleikkaus on vaihtoehto jatkuvasti kipeän tai periksi antavassa kärkinivelten kulumassa. Sormien alueelle ei ole ​vielä kehitetty kovempaa käyttöä kestäviä tekoniveliä, joten tekoniveliä käytetään sormien nivelrikon hoitoon harvoin.

Nivelkuluma on jossain määrin perinnöllinen, mutta kuluma voi tulla myös ilman sukurasitusta.

​Lue lisää:


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


nivel; hoito; leikkaus; rannekanavaoireyhtymä; särky; ranne; jäykkyys; yliliikkuvuus; epävakaus; kuluma; luudutus; tyvi; peukalon; peukalo; sormet; puristuksessa; kyynärhermo; kyynär; lihakset; puutuminen; pinne; oireet; nivelkipu; käsissä; voimattomuus; vasemmassa; käsien; käsikipu; oikeassa; käsivarressa; käsi; hermopinne; nivelrikko; kipu

Kyllä

Päivitetty  20.9.2019