Sormien nivelrikko

​​​​Sormien nivelrikko tuntuu kipuna ja jäykkyytenä. Sormen kärkinivelet voivat myös turvota ja vinouttaa sormen kärkiä.

Kuluneelle nivelelle on tavallista oireilla vain silloin tällöin – välillä voi olla pidempiäkin oireettomia aikoja, vaikka taustalla olisi kuukausia kestänyt kipuilu.

Sorminivelen kulumalle on tyypillistä, että se ajan myötä jähmettää sormet jäykäksi mutta kivuttomaksi.

Oireita hoidetaan tulehduskipulääkkeillä sekä kuormitusta vähentämällä.

Joskus nivel muuttuu epätukevaksi, jolloin kipu ei yleensä helpotu ajan kanssa. Mikäli nivel on jatkuvasti kipeä tai antaa periksi, vaivaa kannattaa näyttää lääkärille.

Nivelen luudutus- eli jäykistysleikkaus on vaihtoehto jatkuvasti kipeän tai periksi antavassa kärkinivelten kulumassa. Sormien alueelle ei ole vielä kehitetty kovempaa käyttöä kestäviä tekoniveliä, joten tekoniveliä käytetään sormien nivelrikon hoitoon harvoin.

Nivelkuluma on jossain määrin perinnöllinen, mutta kuluma voi tulla myös ilman sukurasitusta.

nivel; hoito; rannekanavaoireyhtymä; särky; ranne; jäykkyys; yliliikkuvuus; epävakaus; kuluma; luudutus; tyvi; peukalon; peukalo; leikkaus; puristuksessa; kyynärhermo; kyynär; lihakset; puutuminen; pinne; oireet; nivelkipu; käsissä; voimattomuus; vasemmassa; käsien; käsikipu; oikeassa; käsivarressa; käsi; hermopinne; sormet; nivelrikko; kipu

Kyllä

Päivitetty  12.9.2019