Siirry sivun sisältöön

Kantakalvon tulehdus

Kantakalvon kiinnityskohta voi venyä, rasittua ja kipeytyä, jos jalkaterän lihakset ja jänteet eivät tue askellusta.

Kantakalvon tehtävänä on vakauttaa pitkittäistä jalkaholvia askelluksessa.

Kantakalvon tulehduksella tarkoitetaan jalkapohjan kaaressa, kantapään sisäsyrjän ja päkiän välissä tuntuvaa kipua ja kiristystä.

Oire voi kestää pitkään, jopa vuoden.

Kantakalvon (plantaarifaskiitti) kipu saattaa olla seurausta ylemmän nilkkanivelen koukistuksen liikerajoituksesta tai siitä, jos varpaiden koukistajajänteet toimivat liian aktiivisesti.

Kantakalvon tulehdus ja luupiikki ovat oireita ja merkkejä yleensä laajemmasta jalkaterän toiminnallisesta tai rakenteellisesta häiriöstä.

Lääkäri selvittää kantakalvon tulehduksen aiheuttavia tekijöitä esimerkiksi tarkastelemalla potilaan kävelyä ja hänestä seisten otettuja röntgenkuvia.

Fysioterapeuttiset harjoitteet

Fysioterapeutin ohjaamilla venyttely- ja lihasharjoitteilla pyritään palauttamaan jalan nivelten normaalit liikelaajuudet ja lihastoiminnat. Nilkan liikkumista voi helpottaa kantakorotteisella jalkineella.

Oireenmukaisena hoitona suositellaan päkiästä rullaavaa lenkkarityyppistä jalkinetta tai noin 3 cm:n korolla varustettua kenkää.

Jos venyttelyhoito ei ole auttanut, lääkäri voi harkita leikkaushoitoa, jolla parannetaan nilkkanivelen liikealaa ja luodaan edellytykset plantaarifaskiitin rauhoittumiselle.

Päivitetty 16.8.2018