Siirry sivun sisältöön

Lattajalka eli latuskajalka

Jalkaterä näyttää lattajalassa taittuneen sääreen nähden ulospäin, ja koko jalkapohja on kontaktissa lattian kanssa.

Latuskajalka ja kaarijalka ovat virheasentoja jotka aiheuttavat alaraajan kivun lisäksi selän kipua.

Lattajalka eli matala jalkaholvi on kaarijalkaa eli korkeaa jalkaholvia yleisempi jalkaterän ryhtivirhe. Se voi olla ns. nuoruusmuotoinen eli jalkaholvi ei kasvun aikana kehity normaaliksi tai se voi kehittyä aikuisiällä pikkuhiljaa.

Latuskajalan taustalla voivat olla myös tulehduksellinen reumasairaus, jalkaterän ja nilkan alueen vammat tai neurologiset häiriöt.

Kliinisen tutkimuksen lisäksi käsityksen virheasennon vaikeusasteesta saa seisten otetulla jalkaterän ja nilkan röntgenkuvalla.

Lattajalka on askelluksen ponnistamisvaiheessa löysä ja holvikaari ei kohoa, kuten sen pitäisi. Lattajalkavirheasennossa nähdään myös kävelyn aikana lisääntynyt säären sisäänpäin kiertyminen.

Lattajalka ja siihen liittyvät häiriöt tuki- ja liikuntaelimistön biomekaniikassa voivat aiheuttaa oireita laajasti koko alaraajojen ja selän alueella.

Nilkkanivelen rajoittunut koukistusliikeala aiheuttaa kompensatorisen jouston tarpeen alemmasta nilkkanivelestä ja muista jalkaterän nivelistä.

Latuskajalka on etenevä häiriö. Alkuvaiheessa oireena voi tyypillisesti olla kantakalvon tulehdus tai päkiäkipu. Virheasennon edetessä kipu on tyypillisesti nilkan ja jalkaterän sisäsyrjällä ja ulkokehräsluun etu-alapuolella.

Lievässä lattajalkavirheasennossa hoito on ei-leikkauksellinen. Sen kulmakivinä on tukeva, päkiästä rullaava lenkkari tai vaelluskenkä, sekä omatoiminen harjoittelu.

Harjoitteina käytetään holvi suojattuna tehtävää pohjelihasvenytystä ja jalkaholvia vakauttavien lihasten, erityisesti tibialis posteriorin ja peroneus longuksen, voimaa parantavia liikkeitä.

Tukipohjallisten teho lattajalan ei-leikkauksellisessa hoidossa on aiempaa luultua heikompi, mutta joissain tapauksissa niitä voidaan suositella.

Jos ei-leikkauksellisella hoidolla ei päästä tyydyttävään tulokseen, harkitaan leikkaushoitoa.

Nuorilla ihmisillä ja keskivaikeassa latuskajalassa, pyritään nivelten liikealat säästävään ns. joustavaan lattajalkakorjaukseen nivelsidekorjauksilla, jännesiirteillä ja luiden asentoa kääntämällä.

Pitkälle edenneen lattajalan kirurginen hoito tarkoittaa jalkaterän takaosan nivelien luuduttamista.

Latuskajalan kirurgisen korjauksen jälkeen jalalle ei saa varata painoa noin kuuteen viikkoon.

Jalan kuntouttaminen jatkuu jopa 6–12 kk leikkauksen jälkeen. Työhön paluu onnistuu 3–6 kk:n jälkeen leikkauksesta.

Päivitetty 24.8.2018