Akilleskipu

Akillesjänteen kipu tuntuu kantapään yläpuolella. Kipu on voimakasta erityisesti aamuisin ja kuormitettaessa jalkaa sekä nilkkaa koukistaessa.

​​

Rasittunut alue kantapään yläpuolella saattaa näyttää turvonneemmalta kuin toisen jalan vastaavaa alue.

Akillesjänteen oireilussa on syytä mennä lääkäriin, jos varpaille nouseminen ei onnistu tai jänteessä on kuoppa, eli kyseessä voi olla jänteen repeämä. Jos akilleskipu estää työskentelyn ja kuntoliikunnan, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Akillesjänne rasittuu, jos jalkate​rä ei jousta tarpeeksi kävelyn aikana. Taustalla voi olla rakenteellisesti korkeaholvinen jalka tai supinoiva kävelymalli.

Rasitus voi johtua myös siitä, jos nilkoilla on tapana kallistua kantapäiden ulkopuolelle (supinaatio).

Hoito

Akillesjänteen kipua hoidetaan aina ensin ei-leikkauksellisesti. Fysioterapeutin ohjaamilla harjoitteilla parannetaan nilkan liikealaa, lihasvoimaa ja koordinaatiota, jolloin ponnistus palautuu päkiässä oikealle kohdalle ja jalkaterän pronaatiojousto kävellessä paranee.

Jalkineeksi suositellaan päkiästä rullaavaa lenkkikenkää ilman pronaatiotukea. Noin 3 cm:n korotuksesta kantaan on myös hyötyä akuutissa kipuvaiheessa.

Kirurgisia menetelmiä tarvitaan joissakin tapauksissa, jos akillesjänteen kivun takana on rakenteellinen vika jalassa.

jalkapohjan luupiikki; jalkaholvituki; polvikipu jalkaa koukistaessa; jalkapöydän nivelrikko; jalkaterän nivelrikko; jalkapöydän nivelrikko oireet; nivelrikko jalkaterässä; luupiikki jalkapöydässä; luupiikki jalkapohjassa; tulehdus; luupiikki; fysioterapia; vamma; liikunta jalkaterän nivelrikko; akillesjänne: akillesjänteen kipu; kantakalvon tulehdus; jänne; varpaan tyvinivel; pronaatio; supinaatio; vaivasenluu; vasaravarpaat; kaarijalka; latuskajalka; nivelrikko jalkaterä; nivelrikko jalkaterissä; nivelrikko jalkapöydässä; luupiikki jalkaterässä; luupiikki jalkaterän päällä; hoito luupiikki jalkapöytä

Kyllä

Päivitetty  12.9.2019