Akilleskipu

Akillesjänteen kipu tuntuu kantapään yläpuolella. Kipu on voimakasta erityisesti aamuisin ja kuormitettaessa jalkaa sekä nilkkaa koukistaessa.

Rasittunut alue kantapään yläpuolella saattaa näyttää turvonneemmalta kuin toisen jalan vastaavaa alue.

Milloin yhteys lääkäriin?

Akillesjänteen oireilussa on syytä mennä lääkäriin, jos varpaille nouseminen ei onnistu tai jänteessä on kuoppa, eli kyseessä voi olla jänteen repeämä. Jos akilleskipu estää työskentelyn ja kuntoliikunnan, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Akillesjänne rasittuu, jos jalkaterä ei jousta tarpeeksi kävelyn aikana. Taustalla voi olla rakenteellisesti korkeaholvinen jalka tai supinoiva kävelymalli.

Rasitus voi johtua myös siitä, jos nilkoilla on tapana kallistua kantapäiden ulkopuolelle (supinaatio).

Hoito

Akillesjänteen kipua hoidetaan aina ensin ei-leikkauksellisesti. Fysioterapeutin ohjaamilla harjoitteilla parannetaan nilkan liikealaa, lihasvoimaa ja koordinaatiota, jolloin ponnistus palautuu päkiässä oikealle kohdalle ja jalkaterän pronaatiojousto kävellessä paranee.

Jalkineeksi suositellaan päkiästä rullaavaa lenkkikenkää ilman pronaatiotukea. Noin 3 cm:n korotuksesta kantaan on myös hyötyä akuutissa kipuvaiheessa.

Kirurgisia menetelmiä tarvitaan joissakin tapauksissa, jos akillesjänteen kivun takana on rakenteellinen vika jalassa.

Edellinen sivuSeuraava sivu

luupiikki jalkapohjassa; luupiikki jalkapöydässä; nivelrikko jalkaterässä; jalkapöydän nivelrikko oireet; jalkaterän nivelrikko; jalkapöydän nivelrikko; polvikipu jalkaa koukistaessa; jalkaholvituki; luupiikki; jalkapohjan luupiikki; jalkapöydän nivelrikko; liikunta jalkaterän nivelrikko; hoito luupiikki jalkapöytä; luupiikki jalkaterän päällä; luupiikki jalkaterässä; jalkapöydän nivelrikko; nivelrikko jalkapöydässä; nivelrikko jalkaterissä; nivelrikko jalkaterä; latuskajalka; kaarijalka; vasaravarpaat; vaivasenluu; supinaatio; pronaatio; varpaan tyvinivel; tulehdus; vamma; kantakalvon tulehdus; jänne; fysioterapia; akillesjänne: akillesjänteen kipu

Kyllä

Päivitetty  20.9.2019