Akilleskipu

Akillesjänteen kipu tuntuu kantapään yläpuolella. Kipu on voimakasta erityisesti aamuisin ja kuormitettaessa jalkaa sekä nilkkaa koukistaessa.

Rasittunut alue kantapään yläpuolella saattaa näyttää turvonneemmalta kuin toisen jalan vastaavaa alue.

​​​ Milloin yhteys lääkäriin?

Akillesjänteen oireilussa on syytä mennä lääkäriin, jos varpaille nouseminen ei onnistu tai jänteessä on kuoppa, eli kyseessä voi olla jänteen repeämä.​​ Jos akilleskipu estää työskentelyn ja kuntoliikunnan, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Akillesjänne rasittuu, jos jalkaterä ei jousta tarpeeksi kävelyn ​aikana. Taustalla voi olla rakenteellisesti korkeaholvinen jalka tai supinoiva kävelymalli.

Rasitus voi johtua myös siitä, jos nilkoilla on tapana kallistua kantapäiden ulkopuolelle (supinaatio).​

Hoito

Akillesjänteen kipua hoidetaan aina ensin ei-leikkauksellisesti. Fysioterapeutin ohjaamilla harjoitteilla parannetaan nilkan liikealaa, lihasvoimaa ja koordinaatiota, jolloin ponnistus palautuu päkiässä oikealle kohdalle ja jalk​aterän pronaatiojousto kävellessä paranee.

Jalkineeksi suositellaan päkiästä rullaavaa lenkkikenkää ilman pronaatiotukea. Noin 3 cm:n korotuksesta kantaan on myös hyötyä akuutissa kipuvaiheessa.

Kirurgisia menetelmiä tarvitaan joissakin tapauksissa, jos akillesjänteen kivun takana on rakenteellinen vika jalassa.

Lue lisää:


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


luupiikki jalkapohjassa; luupiikki jalkapöydässä; nivelrikko jalkaterässä; jalkapöydän nivelrikko oireet; jalkaterän nivelrikko; jalkapöydän nivelrikko; polvikipu jalkaa koukistaessa; jalkaholvituki; luupiikki; jalkapohjan luupiikki; jalkapöydän nivelrikko; liikunta jalkaterän nivelrikko; hoito luupiikki jalkapöytä; luupiikki jalkaterän päällä; luupiikki jalkaterässä; jalkapöydän nivelrikko; nivelrikko jalkapöydässä; nivelrikko jalkaterissä; nivelrikko jalkaterä; latuskajalka; kaarijalka; vasaravarpaat; vaivasenluu; supinaatio; pronaatio; varpaan tyvinivel; tulehdus; vamma; kantakalvon tulehdus; jänne; fysioterapia; akillesjänne: akillesjänteen kipu

Kyllä

Päivitetty  20.9.2019