Lonkkaluksaatio

Jopa joka kolmannella sadasta vastasyntyneestä on lonkissa jonkinasteista löysyyttä. Todellinen lonkkaluksaatio, jossa nivel on mennyt sijoiltaan, on vain joka tuhannella vauvalla.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Jokaisen vastasyntyneen lonkat tutkitaan synnytyssairaalassa. Myös neuvolatarkastuksissa seurataan lapsen lonkkien kehittymistä.

Jos lapsen reisiluun pää ei ole oikealla paikallaan, se täytyy ohjata lonkkamaljaan kasvamaan oikeaan suuntaan. Lonkkaluksaation toteamisessa tarvitaan kirurgin erityisammattitaitoa.

Hoitona käytetään valjaita (Pavlikin valjaat) tai lastaa (von Rosenin lasta).​

Valjaat voi riisua pesun ajaksi. Lastaa taas ei saa poistaa kotona. Hoito kestää muutaman kuukauden, ja sen aikana valjaita käydään vaihtamassa sairaalassa kahden viikon välein. Samalla lapsen lonkat tutkitaan.

Lastahoito toteutetaan lonkkalastalla, jota pidetään vähintään kuuksi viikkoa. Lasta on solumuovia, jonka sisällä on metallituki.

Lonkkaluksaation kipsihoito

Jos valjas- tai lastahoito ei paranna tilannetta, voidaan ottaa avuksi kipsihoito. Silloin lapsen reisiluu asetetaan nukutuksessa oikeaan paikkaan. Asento varmistetaan kipsauksella.

Lapsi viettää kipsaushoitoa aloitettaessa sairaalassa muutaman päivän. Kipsiä pidetään noin kolme kuukautta. Hoitoa jatketaan vielä irrotettavan lastan kanssa muutaman kuukauden ajan.

Kun lonkkaongelmat hoidetaan riittävän varhain, lonkat paranevat täysin normaaleiksi.​

Lue ​lisää: VSSHP: Synnynnäinen lonkkanivelen sijoiltaanmeno​


 

Kyllä

Päivitetty