Kipeä ranne

Rannekivun yleisempiä syitä ovat rasitus, erilaiset jännetuppitulehdukset, hyytelörakkulat (ganglionit) sekä kulumat ranteen rakenteissa. Myös reumaattinen sairaus, vamma tai muu harvinaisempi syy voi olla kivun takana.

​​Kipeän ranteen tärkein hoito on kuntoutus. Kyynärvarren lihakset ja niiden jatkeena olevat jänteet tukevat rannetta. Mitä paremmassa kunnossa lihakset ovat, sen paremmin ranne voi. Liikkeen ylläpitäminen venytyksin ja liikeharjoittein kivusta huolimatta pitää ranteiden toimintakykyä yllä.​

​Milloin lääkäriin? Mikäli rannekipu hankaloittaa työn tekemistä tai arjen askareita, kannattaa mennä lääkärin. Vastaanotolla kivun syy selvitetään tutkimalla ranne huolellisesti ja tarvittaessa ottamalla röntgenkuva.​

Leikkaushoitoa vaativia ongelmia löytyy ranteesta harvoin. Osa niistä voidaan hoitaa tähystysleikkauksella, jossa iholle tehdään pari noin puolen sentin mittaista haavaa.

Mahdollisen leikkauksen jälkeen seuraa kuntoutusjakso, jossa potilaan rooli korostuu. Tärkeää on, että yläraajan muut nivelet eivät pääsisi jäykistymään missään vaiheessa.

 

Linkit:

Käden ja kyynärvarren käypä hoito -suosituksen potilasversion jännetuppitulehdus -kappale

Duodecim terveyskirjaston Yläraajaan kiputilat-artikkeli

 

Kyllä

Päivitetty