Käsi puutuu

Puutumista voi esiintyä käden eri alueilla. Puristuksessa oleva hermo ja hermopinteen paikka määräävät puutumisen sijainnin.

​​​​

Milloin lääkäriin? Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä, jos käden puutuminen rupeaa häiritsemään yöunia tai käden käyttöä, käsi tuntuu olevan puutunut jatkuvasti tai viimeistään, jos käden alueen lihakset rupeavat surkastumaan.​


Rannekanavaoireyhtymä

Rannekanavaoireyhtymä on yleisin hermopinne. Siinä käteen menevä keskihermo on ranteen tasolla puristuksissa.

Oireena on peukalon, etusormen, keskisormen ja nimettömän puutuminen. 

Rannekanavaoireyhtymälle altistavat sokeritauti, ylipaino sekä raskaus. Raskauden aikainen puutuminen kuitenkin loppuu yleensä varsin pian synnytyksen jälkeen.

Rannekanavaoireyhtymän oireet helpottavat usein yölastoituksen avulla. Kun ranne tuetaan, keskihermo saa olla ilman puristusta läpi yön ja helpotus jatkuu päivään saakka. Vaikeissa oireissa turvaudutaan leikkaukseen, joka tehdään yleensä paikallispuudutuksessa.

Kyynärhermon pinne

Käden alueella esiintyy kaikkein eniten hermopinteitä koko elimistöstä. Kyynärhermon puristuneisuus on yleinen hermopinne. Hermon saattaa tuntea kyynärpään sisemmän nivelnastan takana – kyseessä on niin sanottu kiukkuhermo, jonka kolauttaminen pöydän nurkkaan tekee kivun pikkusormeen saakka.

Pinnetilanteessa pikkusormen tuntoaisti saattaa huonontua. Pitkälle edetessään hermopinne voi johtaa käden alueen pikkulihasten surkastumiseen ja näppäryyttä vaativien toimintojen heikentymiseen.

Hermopinteen tutkimuksessa lääkäri selvittää käden tunnon, liikkeet ja voiman. Diagnoosi varmistetaan hermoratatutkimuksella.

Kyynärhermon pinne voi hoitua yönaikaisella kyynärpään tuennalla, mutta mikäli puutuminen on jatkuvaa tai voimapuutoksia alkaa ilmaantua, leikkaushoitoa usein harkitaan vakavasti.


Hermopinneleikkauksen jälkeen hermon toiminta saattaa palautua välittömästikin, mutta usein toipumiseen menee kuukausia – tai jopa vuosiakin, mikäli pinne vapautettiin kaukana hermopäätteistä eli esimerkiksi kyynärpään tasolta.

 

Kyllä

Päivitetty