Käden vammat

Käsivammat ovat hyvin yleisiä. Yksi viidestä päivystyspoliklinikoilla hoidettavasta vammasta on käsivamma.

​​​​​

Sorminivelen venähdys

Pallopeleissä ja muissa liikuntaharrastuksissa sattuu helposti sorminivelten venähdyksiä ja sijoiltaanmenoja. Suurin osa sijoiltaan menneistä sorminivelistä palautuu paikoilleen välittömästä vamman tapahtuman jälkeen.

Tyypillisin ongelma sormen nivelsidevammojen ja –sijoiltaanmenojen jälkeen on sormen jäykkyys. Ei ole myöskään tavatonta, että nivel turpoaa vielä useamman kuukauden jälkeen vammasta.

Röntgen-kuvalla ja lääkärin tutkimuksella pitää ensin selvittää, minkä suunnan sijoiltaanmeno nivelessä on ollut. Suurin osa sijoiltaanmenoista voidaan hoitaa lastoituksin tai tukiteippauksin. Alkuhoidoksi käy tulehduskipulääke

Välittömästi aloitetut liikeharjoitteet auttavat toipumisessa. Joskus harvoin sijoiltaanmeno on sellainen, että liikeharjoitteiden sijasta tarvitaan pitkää lastahoitoa.

Hermo ja jännevammat

Kun ihminen saa haavan käteensä, saattaa jokin käden monista pienistä hermoista vaurioitua. Sormiin menevät jänteet ja hermot kulkevat lähellä ihoa ja ovat alttiita vaurioitumaan, jos käteen tulee haava.

Kuva käden hermotuksesta?

Hermovamma ei ole välttämättä kipeä, vaan sille on ominaista, että ihon tuntoaisti haavasta eteenpäin puuttuu tai on alentunut.

Hermovammat hoidetaan pääsääntöisesti leikkauksella. Leikkauksessa hermon päät ommellaan hiuksenhienolla langalla kiinni toisiinsa. Hermon toipuminen kestää pitkään, koska hermon täytyy uusiutua vauriokohdasta aina sormen kärkeen saakka. Hermo korjaantuu 1 mm:n vuorokausivauhtia.

Lapsilla korjattu hermo saattaa palautua lähes entiseen kuntoonsa. Aikuisilla odotettavissa on, että lähinnä suojaa antava tunto (kylmä, kuuma, kipu) palautuu.

Hermon korjaus palauttaa tuntoaistia, mutta se myös vähentää mahdollisuutta hermon päätekasvaimen (neurooma) kehittymiseen. Tällainen kipeä, herneen kokoinen kasvain aiheuttaa usein ison haitan käden toiminnalle.

Jännevammat hoidetaan melkein aina leikkauksella, jossa katkenneet jänteen päät ommellaan toisiinsa kiinni tukevin ompelein.

Korjatulla jänteellä on taipumus muodostaa kiinnikkeitä ympäröiviin kudoksiin. Se aiheuttaa jäykkyyttä. Siksi jännevammoista toipuminen vaatii ahkeraa kuntoutusta. 

Erityisesti sormen vammoissa toimintakyky palannee vain, jos sormen toimintaa jaksaa kuntouttaa toistuvilla kevyillä liikkeillä. Korjattua jännettä ei saa kuitenkaan kuormittaa liikaa, jotta se ei katkea.​

​Käden ja sormien luiden murtuma

Teollisuuslaitoksissa sattuu ajoittain vaikeampia käsivammoja, joissa sormien tai koko käden verenkierto saattaa olla vaarassa. Silloin on kiire ensiapuun.

Käden vammojen ja leikkauksen jälkeinen kuntouttaminen on tärkeää. Jäykkyys voi johtaa käden puutteelliseen toimintaan ja pahimmillaan tekee kädestä käyttökelvottoman.

Vamman jälkeinen käsiterapia vaatii kärsivällisyyttä. Se sisältää erilaisia lastoituksia ja liikeharjoitteita sekä vahvistavia harjoitteita ja arven hoitoa. Kuinka kauan käden kuntoutuminen kestää.

Vasta vuoden kuluttua hankalasta käsivammasta voidaan todeta, miten hyvin paraneminen onnistui, jäikö kipuja tai liikkeet rajoittuneiksi. Jos myös käden hermot vaurioituivat, täydellinen paraneminen vie huomattavasti pidempään.


 

Milloin lääkäriin: 


Lue lisää

Duodecim Terveyskirjasto: Yläraajavammat 

Duodecim Terveyskirjasto: Amputaatiovammat ​


 

Kyllä

Päivitetty