Siirry sivun sisältöön

Painonhallinnalla nivelterveyttä

Normaalipainon ylläpitäminen vähentää riskiä sairastua nivelrikkoon. Painon pudotus yleensä myös lievittää nivelrikon aiheuttamaa kipua.

Terveyden laaja-alainen edistäminen on hyvä päälinja nivelrikon ehkäisyyn. Ylipaino lisää merkittävästi sekä polvi- että lonkkanivelrikon kehittymisen riskiä.

Liika paino kuormittaa alaraajojen nivelrustoa ja voi tehdä sen alttiimmaksi nivelvammoille ja virheasennoille, esimerkiksi raskaan liikunnan tai fyysisesti raskaan työn yhteydessä.

Laihtuminen auttaa myös kipuun

Vähäinenkin laihdutus vähentää huomattavasti niveliin kohdistuvaa rasitusta.

On todettu, että noin viiden kilon laihtuminen kymmenen vuoden seurannassa vähentää todennäköisyyttä sairastua oireilevaan polvinivelrikkoon 50 prosentilla.

Painon pudotus yleensä lievittää kipua ja parantaa nivelrikkopotilaan toimintakykyä.

Ylipainoisille nivelrikkopotilaille suositellaan ruokavaliomuutosta yhdistettynä säännölliseen liikuntaan.

Terveyskylän Painonhallintatalosta löydät elämäntapamuutokseen kannustavan, kuusi viikkoa kestävän omahoito-ohjelman, painonhallintapolun. Ohjelman voit tehdä milloin tahansa kotona, täysin ilmaiseksi.

Painonhallintatalon Terveyslaihdutusvalmennukseen voi päästä lääkärin lähetteellä. Verkkovalmennus on vuoden mittainen ohjelma pysyvään elämäntapamuutokseen. Sitä ohjaa terveydenhuollon ammattilainen.

Päivitetty 23.8.2017