Liikettä niveliin!

Nivelten rusto säilyy terveenä ja voi jopa vahvistua kun harrastat säännöllistä liikuntaa. Suosi kestävyysliikuntaa, kuten pyöräilyä ja uintia, ja vahvista myös niveliä ympäröiviä lihaksia.

​​​

Nivelille parhaita liikuntamuotoja ovat:

  • kävely
  • pyöräily
  • uinti
  • vesijumppa
  • vesijuoksu
  • hiihto

Nämä liikuntamuodot lisäävät kestävyyttä ja ylläpitävät nivelten liikkuvuutta, kuormittamatta niitä liikaa. Joskus liikunta voi jopa parantaa nivelen liikkuvuutta.

Yllä listattuja, niin sanottuja liikuntamuotoja suositellaan harrastettavaksi useita kertoja viikossa, varsinkin jos sinulla on nivelrikkoa. Nivelrikon oireita voi myös helpottaa liikunnalla.

Liikunta vahvistaa myös luustoa, jonka kautta tärkeitä ravinteita kulkeutuu niveliin.

Muista myös lihaskunto

Myös säännöllinen lihaskuntoharjoittelu on tärkeää nivelrikon itsehoidossa ja ehkäisyssä. Hyvä lihaskunto kehittää tasapainoa, auttaa ehkäisemään vammoja ja löytämään hyvän työasennon, mistä myös nivelet kiittävät.

Esimerkiksi polven ja lonkan nivelrikkoa ehkäistäksesi, sinun kannattaa vahvistaa kaikkia alaraajalihaksia. Lihaksia voi vahvistaa joko oman kehon painolla tai kuntosalilaitteissa.

Myös venyttely on tärkeää nivelten liikkuvuudelle.

Huomioithan, että nivelrikkopotilaan liikuntaohjeet suunnitellaan yksilöllisesti huomioiden ikä, muut sairaudet ja liikuntakyky. Jos epäilet nivelrikkoa, ole yhteydessä omaan terveysasemaasi. Voit tarvittaessa saada sinun tilanteeseen räätälöityjä liikuntaohjeita fysioterapeutilta.

nivelet; nivelrikko; liikunta; kuntoutus; fysioterapia

Kyllä

Päivitetty  23.8.2017