Ajankohtainen

Viime vuonna ennätysmäärä tekonivelleikkauksia

Julkaistu 12.3.2017 14.15

HYKS Tekonivelkeskuksessa tehtiin viime vuonna lähemmäs 3000 tekonivelleikkausta. Väestön ikääntyessä leikkausten määrän ennustetaan kasvavan.

Peijaksen sairaalassa HYKS Tekonivelkeskusessa tehtiin viime vuonna liki 2900 polven, lonkan ja pienempien nivelten tekonivelleikkausta. Näistä alle 500 oli uusintaleikkauksia.

Parin vuoden aikana leikkausmäärä on Peijaksessa kasvanut kaikkiaan yli 30 prosenilla. Yleisesti leikkausten määrän ennustetaan kasvavan jopa puolella seuraavan kymmenen vuoden aikana väestön ikääntyessä.

Pääsyy leikkauksiin on nivelrikko.

Kahdessa kuukaudessa leikkaukseen

Potilaat pääsevät Hyksissä tekonivelleikkaukseen keskimäärin kahdeksan viikon kuluttua leikkauspäätöksestä. Valmistautumisaika on sopiva suurimmalle osalle. Sen puitteissa ehtii tehdä välttämättömät ennakkovalmistelut, kuten hampaiden terveydenhuollon.

Asiakastyytyväisyyttä mitataan säännöllisesti. Tuoreimman marraskuussa 2016 tehdyn kyselyn mukaan kokonaisarvio hoitojaksosta oli 4,90 asteikolla 1–5.

– Korkeatasoinen potilashoito on monen tekijän summa. Viime vuosina tekonivelkirurgisten potilaiden hoitoprosessia on kehitetty sen kaikilla osa-alueilla, koko prosessi on ollut suurennuslasin alla, sanoo tekonivelkirurgiasta vastaava ylilääkäri Jarkko Leskinen HYKS Tukielin- ja plastiikkakirurgian tulosyksiköstä.

Tutustu myös Tekonivelkeskuksen uuteen tietopakettiin leikkauspotilaan hoitopolusta.