Graviditet, förlossning och sexualitet

Graviditet orsakar förändringar i sexlivet. Den förändrade kroppen, hormonerna och oro över att fostret kan skadas påverkar den sexuella lusten.

​​Början av graviditeten

I början av graviditeten kan man lida av illamående och kväljningar och ofta också av en trötthet man aldrig tidigare känt. Graviditetshormonerna kan orsaka svullnad och brösten växer. Speciellt bröstvårtorna kan bli ömma. Förändringarna som graviditetshormonerna ger upphov till kan påverka den sexuella lusten och sexlivet.

Paret kan ha olika rädslor och oroa sig över att ha sex och i synnerhet samlag under graviditeten. Det vanligaste är att man är rädd för att fostret ska skadas under samlag. Man ska också undvika samlag om den gravida har blödningar ur slidan, för tidiga sammandragningar eller risk för en för tidig förlossning. I övriga fall är samlag aldrig skadligt för foster och orsakar ingen risk för graviditeten.

De fysiska förändringarna och också den ändrade livssituationen kan minska den sexuella lusten hos både kvinnan och mannen. Redan under graviditeten kanske man börjar fundera över den egna barndomsfamiljen och partnerns familj och över vilka roller mammorna och papporna hade i dessa familjer. Å andra sidan planerar man, och till och med idealiserar, det hur man själv blir som förälder till det kommande barnet. Det kan vara svårt att passa in sexualiteten i de här mamma- och papparollerna.

Mitten av graviditeten

I den mittersta fasen av graviditeten har illamåendet och tröttheten som man kände i början vanligen gått över och många gravida mår väldigt bra. Det är vanligt att kvinnans sexuella lust ökar under den här fasen och många kvinnor berättar att de vill ha fler samlag och onanerar oftare.

Kroppens förändringar under graviditeten, som förstorade bröst och rundare former, får många kvinnor att känna sig speciellt feminina. Den ökade blodcirkulationen i bäckenet och den höga hormonmängden i blodet gör livmoderns slemhinnor fuktiga och för många gravida är det här en tid av ett utmärkt sexliv. Det har också observerats att kvinnan kan få betydligt kraftigare och längre orgasmer. Å andra sidan måste partnern kunna anpassa sig till att kvinnans kropp och sexualitet ändras under graviditeten. Ungefär en fjärdedel av männen har rapporterat att deras sexuella lust minskade i mitten av kvinnans graviditet.

Slutet av graviditeten

I slutet av graviditeten har livmodern blivit rätt så stor och det tvingar till praktiska förändringar i sexlivet. För vissa par faller sexualiteten i bakgrunden på grund av de praktiska svårigheterna, men vissa fortsätter sitt aktiva sexliv ända fram till förlossningen. Lämpliga samlagsställningar är sådana där kvinnan är på sida (”skeden”) eller på mannen, men alla ställningar som inte trycker på livmodern går bra.

Den gravida kvinnans sexualitet får stöd av att partnern visar att hen är engagerad i parrelationen och det blivande barnet, är förstående för besvären under graviditeten och öppet beundrar den gravidas förändrade kropp.

​​​​​Samlagsställningar under graviditeten

Förlossningen

Många kvinnor upplever att förlossningen förstärker deras sexualitet, och att de efter att ha fött barn kan njuta av och glädjas över sin sexualitet ännu mer. När babyn kommer ut genom förlossningskanalen stimulerar det samma områden som ger sexuell njutning. Under förlossningen utsöndrar kroppen hormoner. Oxytocin, kärlekshormonet, är det viktigaste förlossningshormonet med uppgift att få förlossningen att gå framåt. Välbehagshormonet endorfin för sin del hjälper föderskan att orka och fungerar som kroppens egen smärtlindrare. Hög endorfinhalt kan föra mamman i ett tillstånd likt förlossningstrans, men hennes egen aktivitet bevaras genom hela förlossningen. Närhet och ömhetsbetygelser under förlossningen på ett sätt som passar familjen stimulerar utsöndringen av oxytocin.


Nästa sida

 


 

Uppdaterad  21.9.2017