Vanliga frågor

Vad är det för skillnad på abortmetoderna?

Medicinsk abort baserar sig på samverkan mellan två olika läkemedel, mifepristone och misoprostol. Medicinsk abort kan också delvis göras hemma, om graviditeten pågått under 9 veckor. Om graviditetens längd är över 9 veckor, görs den medicinska aborten på sjukhusets poliklinik eller avdelning. Abort genom sugskrapning är ett kirurgiskt ingrepp som görs under narkos på sjukhus. Detaljerad information om de olika metoderna hittar du i God medicinsk praxis-rekommendationen för.

Kan jag fortsätta amma på normalt sätt efter att jag tagit abortmedicinen?

Du kan fortsätta amma normalt.

När börjar blödningen? Hur riklig är blödningen?Hur länge pågår blödningen?

Det är individuellt när blödningen börjar. Vid medicinsk abort börjar blödningen för ungefär hälften av kvinnorna redan efter att de tagit Mifepristone. Hos andra börjar blödningen först efter att de tagit Cytotec. Du kan vänta på att blödningen börjar i 2–3 dygn. Om blödningen inte sätter igång eller är knapp, ska du kontakta abortsjukhuset.

Blödningen ska vara rikligare än mens och innehålla klumpar av levrat blod. De första dagarna är blödningen rikligare och minskar därefter.

Blödningens längd är individuell. Blödningens längd beror också på abortmetoden. Efter medicinsk abort kan blödningen fortsätta i 6 dygn–6 veckor. Efter sugskrapning pågår blödningen i genomsnitt i 3–10 dygn.

Jag har smärtor. Vilka smärtstillande läkemedel kan jag ta?

Upplevelsen av smärta är individuell och den påverkas av många faktorer. Det är helt normalt med lindrig smärta.

Det är viktigt att i samband med abort också få tillräcklig smärtlindring. Hemma kan du ta ibuprofen 600- 800 mg (t.ex. Burana®, Ibumax®, Ibuxin®…) samt paracetamol 1 g (t.ex. Panadol®, Paratabs®, Paramax®…), båda med åtta timmars intervall. Läkaren har kanske ordinerat dig något annat smärtstillande läkemedel. Använd läkemedlet som läkaren ordinerat enligt receptet.

Därtill kan du prova på andra än medicinska smärtlindringsmetoder, som varm havrepåse eller dusch samt att röra på dig. Om de här metoderna inte hjälper, ska du kontakta Gynekologiska polikliniken.

Cytotec-tabletten kom ut nästan helt osmält ur slidan. Ska jag ta en ny tablett?

Vanligen har läkemedlet ändå hunnit absorberas tillräckligt, om tabletten var i slidan minst en timme. Om blödningen inte börjar inom 2–3 dagar, ta kontakt med Gynekologiska polikliniken.

Blödningen har redan börjat. Hur ska jag lägga Cytotec-tabletterna under tungan?

Lägg två tabletter under tungan och vänta 20 minuter. Lägg därefter två tabletter till under tungan och vänta 20 minuter.

Jag har fått Mifepristone och blödningen har börjat. Är det normalt? Måste jag ändå ta Cytotec?

Hos ungefär hälften av kvinnorna börjar en lätt blödning redan efter att de tagit Mifepristone. Vissa kan få rikligare blödning. Det är ändå viktigt att du tar Cytotec-tabletterna enligt planen, så att livmodern säkert töms.

Vad betyder det om blödningen luktar illa? Vilka är symtomen på en infektion?

Det att blödningen luktar illa, du får feber och/eller smärtan i underlivet förvärras igen är tecken på en eventuell infektion. Kontakta Gynekologiska polikliniken om du får sådana symtom.

Kan jag dricka alkohol efter att jag har tagit medicinerna

Vi rekommenderar att du inte dricker alkohol under aborten.

Hur snart kan jag bli gravid igen?

Den första ägglossningen efter aborten sker redan ungefär 2 veckor före den första mensen. Om du har haft samlag och inte börjat använda preventivmedel enligt anvisningarna, är det möjligt att du blivit gravid. Det är bäst att ta ett graviditetstest hemma och om det är positivt, kontakta din läkare.

När ska jag börja med preventivmedel efter aborten?

Du kan börja med minipiller, p-piller, p-ring och p-plåster samma dag som aborten gjorts eller senast följande morgon.

Den första ägglossningen efter aborten sker redan ungefär 2 veckor före den första mensen. Om du har haft samlag och inte börjat använda preventivmedel enligt anvisningarna, är det möjligt att du blivit gravid. Det är bäst att ta ett graviditetstest hemma och om det är positivt, kontakta din läkare.

När går det att sätta in spiral?

Det går att sätta in spiral när graviditeten har avbrutits. Om din abort görs genom sugskrapning, kan spiralen sättas in i samband med ingreppet.

När går det att sätta in preventivkapsel?

Preventivkapseln kan sättas in samma dag som aborten görs eller senare inom den öppna hälsovården. Om kapseln sätts in först senare, ska du se till att använda något annat pålitligt preventivmedel fram till dess.

Kan jag få barn i framtiden?

Abort orsakar inte infertilitet och ökar inte heller risken för missfall eller utomkvedshavandeskap. Efter upprepade kirurgiska skrapningar kan risken för en för tidig förlossning och för sammanväxningar i livmodern som försämrar fertiliteten öka. En ihållande infektion eller upprepade infektioner i livmodern till följd av abort kan skada livmoderns slemhinna och därmed försämra möjligheten att bli gravid på nytt.


Föregående sidaNästa sida

 


 

Uppdaterad  15.8.2018