Konservativ behandling betyder behandling utan läkemedel. Behandlingsmetoder är bland annat att ändra på dryckesvanor, påverka livsstilen, egen och handledd förstärkning av bäckenbotten och urinblåsan samt olika hjälpmedel.
Råd för träning av bäckenbottenmusklerna
Inkontinensring
Inkontinensringen placeras i slidan och den tillsluter mekaniskt urinröret genom att trycka det mot slidväggen. Ringen hjälper vid ansträngningsläckage. Ringen avlägsnas varje dag. Hälsovårdspersonalen ger råd för användningen av inkontinensring.
Träning av urinblåsan
Syftet med träningen av urinblåsan är att förlänga tiden mellan urineringarna och minska på antalet urineringar.
Genom att förlänga urineringsintervallet, försöker man lära urinblåsan att vänta längre innan tömningsbehovet uppstår. Träning av urinblåsan kräver tålamod, för överaktiv blåsa har oftast utvecklats under en lång tid.
Närmare information och råda
Läkemedel används för att behandla trängnings- eller blandinkontinens. Syftet med medicineringen är att lugna blåsan och hindra blåsans ofrivilliga sammandragningar. Det är alltid en läkare som fattar beslut om att inleda läkemedelsbehandling.
Vid ansträngningsinkontinens används också kirurgisk behandling, om träning av bäckenbottenmusklerna eller bantning hos överviktiga inte har avhjälpt urinläckaget tillräckligt väl. Operationen utförs alltid inom specialsjukvården.
TVT-/TVT-O-operation
Ansträngningsläckage kan behandlas effektivt med ett band som operaras in under urinröret. Trängningsläckage kan inte behandlas med den här metoden.
Operationen utförs vanligen under lokalbedövning på poliklinik. Ett litet snitt på cirka 1,5 cm görs i slidans framvägg och via det förs bandet på plats med ett specialinstrument och bandet förs ut antingen på blygdbenet (TVT) eller i ljumsken i höjd med klitoris (TVT-O). Under operationen fylls urinblåsan och patienten hostar för att rätt spänning på bandet ska kunna ställas in.
För att operation ska kunna göras måste urinblåsan vara tillräckligt rymlig (> 3 dl) och tömmas tillräckligt väl. För att behandlingen ska vara effektiv finns en viktbegränsning: patientens
BMI måste vara under 35. Vid blandläckage är effekten sämre än vid ansträngningsläckage och operationen kan till och med försämra trängningsläckage.
Efter operationen är patienten sjukskriven i 5 dygn. Typiska komplikationer efter operationen är urinvägsinfektion och infektion i operationssåret. I sällsynta fall kan det krävas att en kateter sätts in tills den normala urineringen fungerar igen.