Riskfaktorer

Risken för vulvacancer ökar med åldern. Också rökning, sjukdomar i de yttre könsorganen såsom hudsjukdomen lichen sclerosus och en HPV-infektion i genitaliernas område ökar risken.

​​​​

Åldern är en riskfaktor för vulvacancer precis som för många andra cancerformer. Nästan 70 procent av vulvacancerdiagnoserna gäller patienter över 65 år. Befolkningens åldrande ökar antalet cancerfall, men de mekanismer som leder till en ökad risk med åldern är ändå i huvudsak okända. Det har fastställts att rökning och i synnerhet rökning samtidigt med en HPV-infektion ökar risken för vulvacancer. Ökningen av denna risk ser ut att realiseras framför allt hos unga vulvacancerpatienter, varav många haft tidigare cellförändringar i livmoderhalskanalen på grund av en HPV-infektion. Numera diagnostiseras redan 10 procent av vulvacancerfallen hos patienter under 40 år.

Andra tillstånd som ökar risken för vulvacancer är olika hudsjukdomar i de yttre könsorganen; dystrofier, vulviter och i synnerhet LS (lichen sclerosus). I uppskattningsvis fyra procent av lichen sclerosus-fynden sker utveckling till cancer på tolv år.

I de yttre könsorganens område förekommer även så kallade förstadier till cancer, varav en del har ett samband med en HPV-infektion och en del med hudsjukdomar såsom lichen sclerosus. Diagnostisering, behandling och uppföljning av dessa tillstånd ska ske vid en enhet för kvinnosjukdomar.Föregående sidaNästa sida

 
 

Uppdaterad  11.6.2019