Symtom och undersökningar

Livmoderhalscancer är ofta symtomfri i tidigt skede. Cellprov tas i samband med gynekologisk undersökning och vid synlig tumör tas ett vävnadsprov. Spridningen av livmoderhalscancer undersöks genom magnetröntgen och datortomografiundersökning av bäckenet. 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Symtom på livmoderhalscancer är blodiga flytningar annars än under menstruationen, blodiga flytningar efter samlag eller illaluktande flytningar. När livmoderhalscancer framskrider kan symtomen inkludera smärtor i bukens nedre del och i ryggen, svullnad i benen och trötthet.


Vilka undersökningar görs vid misstanke om livmoderhalscancer?

Läkaren gör en gynekologisk undersökning där hen tittar extra noga på livmoderhalsen och, om tumören är synlig, bedömer dess storlek och förhållande till omgivande vävnad såsom urinblåsa, ändtarm och bäckenbottnens strukturer. I undersökningen kan man använda ultraljudsundersökning via slidan som hjälp. 

Visar cellprovet på grava cellförändringar görs kolposkopi där läkaren tittar på livmoderhalsen med hjälp av ett specialmikroskop och tar vävnadsprov på eventuella avvikande områden. Patologen undersöker vävnaden i mikroskop. Om man upptäcker cancer i de fortsatta undersökningarna, bestämmer patologen cancertumörens celltyp, tillväxt i djupled och dess eventuella spridning till lymfvägarna eller blodkärlen i vävnadsprovet.

Undersökningar före behandling av livmoderhalscancer​​

Spridningen till lymfkörtlar och inre organ kan undersökas närmare med PET-röntgen, där ett radioaktivt spårämne som injiceras i blodcirkulationen ansamlas på ställen med aktiv ämnesomsättning, till exempel metastaser. Misstanke om spridning av livmoderhalscancer till urinblåsan eller ändtarmen verifieras med kolonoskopi av ändtarmen och cystoskopi av urinblåsan. Också tumörmarkörer såsom Ca12-5 och SCC-Ag kan bestämmas.Föregående sidaNästa sida

 
 

Uppdaterad  11.6.2019