Vad är endometrios för en sjukdom?

Endometrios är en gynekologisk östrogenberoende sjukdom hos kvinnor i fertil ålder. Den innebär att det finns vävnad som påminner om livmoderslemhinna utanför livmodern.

Endometrios är en vanlig gynekologisk sjukdom bland kvinnor i fertil ålder. Det är en östrogenberoende sjukdom och när östrogenproduktionen i övergångsåldern upphör, försvinner sjukdomen. Endometrios förekommer hos 6–10 procent av alla kvinnor i fertil ålder, så globalt har det beräknats att cirka 176 miljoner kvinnor lider av sjukdomen.

Endometrios innebär att det finns vävnad som påminner om livmoderslemhinna utanför livmodern och den orsakar en kronisk inflammatorisk reaktion. Mekanismen bakom sjukdomen är fortfarande oklar, men det som sker är att livmoderslemhinna förs genom äggledarna ut i bukhålan eller bukhålans celler förändras till vävnad som påminner om livmoderns slemhinna. Immunsystemet hos endometriospatienter är rubbat och förstör inte livmoderslemhinnan som kommit ut i bukhålan och därmed kan sjukdomen utvecklas.

Endometriosföreningen är en nationell patientförening. Föreningen sköter om intressebevakningen och främjar välmåendet bland dem som har endometrios. Dessutom erbjuder föreningen stöd av andra som är i samma situation.

Sant eller falskt? (Endometriosföreningen) på finska


Föregående sidaNästa sida

 


 

Uppdaterad  21.9.2017