Vaccin

Det finns ett vaccin som förebygger HPV-infektioner genom att ge konstgjord immunitet mot papillomvirus. Enligt nuvarande kunskap ger vaccinet sannolikt ett långvarigt skydd som håller i sig i flera tiotals år eller till och med hela livet.

Det finns tills vidare ingen läkemedelsbehandling av infektioner orsakade av papillomvirus, men det har utvecklats ett effektivt vaccin mot dem. Vaccinets avsikt är att åstadkomma en konstgjord immunitet mot vissa papillomvirus och därmed förhindra HPV-infektioner och uppkomsten av förstadier till cancer i livmoderhalsen, slidan och de yttre könsorganen som infektionerna orsakar. Sannolikt förebygger vaccinet också HPV-orsakad cancer i ändtarmen, penis, huvudet och halsen.

Vaccinet ger det bästa skyddet om det ges innan man inleder sitt sexliv. Men det går bra att ta vaccinet också senare i livet, även om det inte nödvändigtvis då längre ger ett skydd, eftersom vaccinet inte förebygger smitta som man redan fått. Vaccinet skyddar inte mot alla virustyper, därför måste även de som fått vaccination ta cellprov regelbundet. Du kan också ha smittats med viruset innan du fått vaccinet. Det är speciellt viktigt att delta i masscreeningarna alltid när man får kallelse. Därtill är det bra att komma ihåg att HPV-vaccinet inte skyddar mot andra sjukdomar som smittar via sexuell kontakt.

De som inte ingår i vaccinationsprogrammet behöver få recept av läkare och köper själv sitt vaccin på apoteket. Vaccinationen kräver inte att man först har genomgått gynekologisk undersökning eller tagit cellprov eller HPV-test.

Läs mer:

Tjejernas grej (THL)

HPV-vaccin (THL)

Förebyggande vaccin

Cervarix

Vaccinet som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet i Finland. Ges gratis åt alla flickor i åldern 11–12 år i tre doser under ett halvårs tid. Det här vaccinet skyddar mot de HP-virustyper som har konstaterats orsaka de flesta cancerfallen (HPV-16 och HPV-18). I framtiden tas eventuellt också pojkarna med i vaccinationsprogrammet, för vaccination av pojkar skyddar också flickor mot HPV-smitta.

Gardasil

Det här vaccinet köper man själv och det skyddar utöver virustyperna 16 och 18 också mot lågriskvirusen 6 och 11 som typiskt orsakar yttre vårtor.

Behandlande vaccin

Det finns också behandlande vacciner i forskningsbruk och de kan ges åt patienter med HPV-infektion till exempel efter behandling med elektrisk slinga. Dessa vacciner finns inte ännu att köpa.


Föregående sidaNästa sida

 


 

Uppdaterad  15.8.2018