Bäckensmärta under graviditeten

Bäckensmärta under graviditeten kallas smärta i symfysen (blygdbensfogen). Smärtan beror på att graviditetshormonerna får symfysen att mjukas upp.

Symfyssmärta

Blygdfogen, som också kallas symfys, förenar höftbenen framtill. Fogen består av brosk och ligament. Graviditetshormonerna, främst relaxin, gör att symfysen börjar blir lösare redan under den första halvan av graviditeten och breddas ännu mer under de sista tre månaderna. Breddningen har ett syfte, för kroppen börjar förbereda sig på förlossningen så att bäckenet elastiskt kan utvidgas enligt fostrets storlek.

Symtom

När fogen blir mjukare rör den på sig och det kan orsaka smärta i bäckenet under graviditeten. Symfysen känns ofta öm när man trycker på den. Typiska så kallade symfyssmärtor är smärta i ländryggen, vid själva symfysen, dvs. i nedre magen, låren eller ljumskarna. I slutet av graviditeten kan smärtan till och med göra det svårt att gå och stå upprätt. På grund av smärtan och höfternas förändrade ställning blir den gravidas gång ofta vaggande. Smärta i symfysen är vanligen aldrig ett hinder för vaginal förlossning. Stark smärta efter förlossningen upplevs oftast när man rör på benen. Symfysruptur är numera mycket ovanlig under graviditet och förlossning. Om en svår ruptur ändå uppstår, kan den korrigeras kirurgiskt.

Behandling

Vila lindrar symtomen. Det är tillåtet att röra på sig så mycket man tål för smärtan. Smärtan är typiskt kraftigast när man börjar röra på sig, men lindras ofta något när rörelsen fortsätter. Om du sover på sidan, kan du lägga en kudde mellan knäna för att korrigera höfternas ställning. Vid kraftig smärta kan du ta smärtstillande läkemedel, till exempel paracetamol. Efter förlossningen lindras smärtan och försvinner i regel inom några månader.

När kontakta läkare?

Om du förutom smärta i bäckenet och ländryggen också har domningar och känslolöshet i benen, eller smärtan är så stark att den begränsar ditt dagliga liv och dina smärtstillande läkemedel inte hjälper, ska du ta upp saken på rådgivningen. Där görs en bedömning av vårdbehovet och du kan vid behov få recept på starkare smärtstillande läkemedel.

 

Kyllä

Uppdaterad  7.5.2023