Kun tapahtuneesta on kulunut alle 1 kuukausi

Hakeudu lääkäriin mahdollisimman pian tapahtuneesta, jotta saat tarvittavan hoidon ja tutkimukset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
Mitä nopeammin teet tapahtuneesta myös rikosilmoituksen, sitä helpompaa poliisin on selvittää rikos. Vaikka et olisi heti valmis tekemään tapahtuneesta rikosilmoitusta, oikeuslääketieteellisten näytteiden otto on kuitenkin tärkeä tehdä heti, mahdollista myöhempää rikosilmoituksen tekoa ajatellen. Ensisijaisesti oikeuslääketieteellisten näytteiden otto tehdään paikkakunnallasi päivystyksissä ja terveyskeskuksissa, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa Seri -tukikeskuksessa.


 

Älä pese itseäsi tai vaihda vaatteita ennen näytteiden ottoa, sillä rikoksentekijästä mahdollisesti jääneet tahrat, karvat ja kuidut ovat tärkeitä todistuskappaleita.


 

Seri -tukikeskus​

Seri-tukikeskus on seksuaaliväkivaltaa kokeneiden hoitoyksikkö. Tukikeskukseen voi hakeutua sukupuolesta riippumatta kaikki yli 16–vuotiaat  seksuaaliväkivallan uhriksi joutuneet. 

Kokonaisvaltainen palvelu yhdestä paikasta

Palvelu sisältää oikeuslääketieteelliset tutkimukset, lääketieteellisen hoidon, tilanteen kokonaisarvion, tuen lähipäivien selviytymiseen, psykososiaalisen tuen traumaattisesta kokemuksesta toipumiseen, hoidon jatkosuunnitelman sekä tarvittaessa ohjauksen jatkohoitoon.

Tukikeskuksessa toimii kätilö-koordinaattori, psykologi, sosiaalityöntekijä sekä lääkäri. Myös sairaalapapin palvelut ovat käytettävissä. Tarvittava hoito sekä tukipalvelut suunnitellaan asiakaskohtaisesti. Tukikeskuksesta asiakas saa koko prosessin ajan tietoa myös kolmannen sektorin toimijoista​ ja halutessaan tukea oikeusprosessin käynnistämiseen.

Hoitoon hakeutuminen

Seri-tukikeskus HUS

Tukikeskukseen voi hakeutua sukupuolesta riippumatta kaikki yli 16 –vuotiaat Uudellam​aalla asuvat ja Uudenmaan alueella sekä laivoilla (Tallinna, Tukholma) seksuaaliväkivallan uhriksi joutuneet. 

 

Kattavimmin tukikeskuksen palvelut ovat käytössä arkisin klo 08-18, mutta tukikeskuksen päivystyspuhelimeen vastataan ympärivuorokautisesti viikon jokaisena päivänä. Akuutissa tapauksessa päivystävän lääkärin ja kätilön vastaanotto sekä oikeuslääketieteellisten näytteiden otto voidaan tehdä myös ilta- ja yöaikaan sekä viikonloppuisin. Tällöin asiakkaat tulevat Naistenklinikan päivystyksen kautta.

Päivystyspuhelin 24 tuntia/vuorokausi 040 701 8446

Käyntiosoite

Naistenklinikka, K-porras, 1. krs.

Haartmaninkatu 2, 00290 Helsinki

Postiosoite

PL 140, 00029 HUS

Seri-tukikeskus TYKS

Tukikeskukseen voivat hakeutua sukupuolesta riippumatta kaikki yli 16-vuotiaat Varsinais-Suomessa asuvat tai alueella tai laivoilla seksuaaliväkivallan uhriksi joutuneet.


Kattavammin tukikeskuksen palvelut ovat käytössä arkisin klo 08-15, mutta tukikeskuksen päivystyspuhelimeen vastataan ympärivuorokautisesti viikon jokaisena päivänä. Akuutissa tapauksessa hoito ja oikeuslääketieteellisten näytteiden otto voidaan tehdä myös ilta- ja yöaikaan sekä viikonloppuisin.


p. 050 475 6108 (24h), myös tekstiviestit

ajanvaraus ja muut kiireettömät asiat arkisin klo 8-15.30

Seri-tukikeskus Tyks Naistenklinikka

seritukikeskus@tyks.fi

Käyntiosoite:

U-sairaala, UA6

käynti 6. krs naistentautien vuodeosaston kautta

Kiinamyllynkatu 4-8

Postiosoite:

PL 52 / 20521 Turku

 

 

 

Tukikeskuksia on suunnitteilla myös muihin yliopistosairaaloihin. 

Edellinen sivuSeuraava sivu

 


  
Päivitetty  14.5.2019 14.06

raiskaus; seksuaalinen väkivalta; Naistenklinikka; oikeuslääketieteelliset näytteet; rikosilmoitus; HYKS; Seri-tukikeskus; poliisi

Hyvä tietää

Voit hakea apua myös eri järjestöjen ​tarjoamista palveluista, vaikka tapahtuneesta olisi kulunut alle yksi kuukausi!


 

Ota yhteyttä poliisiin


 

Seri -tukikeskus HUS

Päivystyspuhelin ​(24h)
040 701 8446​

Seri -tukikeskus TYKS

Päivystyspuhelin (24h)

050 475 6108

HUS logoTAYS logoOYS logoKYS logoTYKS logo