Kun tapahtuneesta on kulunut alle 1 kuukausi

Hakeudu lääkäriin mahdollisimman pian tapahtuneesta, jotta saat tarvittavan hoidon ja tutkimukset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
Mitä nopeammin teet tapahtuneesta myös rikosilmoituksen, sitä helpompaa poliisin on selvittää rikos. Vaikka et olisi heti valmis tekemään tapahtuneesta rikosilmoitusta, oikeuslääketieteellisten näytteiden otto on kuitenkin tärkeä tehdä heti, mahdollista myöhempää rikosilmoituksen tekoa ajatellen. Jos paikkakunnallasi on Seri-tukikeskus, voit hakeutua sinne tutkimuksiin ja hoitoon. Muualla oikeuslääketieteellisten näytteiden otto tehdään oman alueesi päivystyksessä tai terveyskeskuksessa.


 

Älä pese itseäsi tai vaihda vaatteita ennen näytteiden ottoa, sillä rikoksentekijästä mahdollisesti jääneet tahrat, karvat ja kuidut ovat tärkeitä todistuskappaleita.


 

Seri -tukikeskus​

Seri-tukikeskus on seksuaaliväkivaltaa kokeneiden hoitoyksikkö. Tukikeskukseen voi hakeutua sukupuolesta riippumatta kaikki yli 16–vuotiaat  seksuaaliväkivallan uhriksi joutuneet. 

Kokonaisvaltainen palvelu yhdestä paikasta

Palvelu sisältää oikeuslääketieteelliset tutkimukset, lääketieteellisen hoidon, tilanteen kokonaisarvion, tuen lähipäivien selviytymiseen, psykososiaalisen tuen traumaattisesta kokemuksesta toipumiseen, hoidon jatkosuunnitelman sekä tarvittaessa ohjauksen jatkohoitoon.

Tukikeskuksessa toimii kätilö-koordinaattori, psykologi, sosiaalityöntekijä sekä lääkäri. Myös sairaalapapin palvelut ovat käytettävissä. Tarvittava hoito sekä tukipalvelut suunnitellaan asiakaskohtaisesti. Tukikeskuksesta asiakas saa koko prosessin ajan tietoa myös kolmannen sektorin toimijoista​ ja halutessaan tukea oikeusprosessin käynnistämiseen.

Hoitoon hakeutuminen

Seri-tukikeskus HUS

Tukikeskukseen voi hakeutua sukupuolesta riippumatta kaikki yli 16 –vuotiaat Uudellam​aalla asuvat ja Uudenmaan alueella sekä laivoilla (Tallinna, Tukholma) seksuaaliväkivallan uhriksi joutuneet. 

 

Kattavimmin tukikeskuksen palvelut ovat käytössä arkisin klo 08-18, mutta tukikeskuksen päivystyspuhelimeen vastataan ympärivuorokautisesti viikon jokaisena päivänä. Akuutissa tapauksessa päivystävän lääkärin ja kätilön vastaanotto sekä oikeuslääketieteellisten näytteiden otto voidaan tehdä myös ilta- ja yöaikaan sekä viikonloppuisin. Tällöin asiakkaat tulevat Naistenklinikan päivystyksen kautta.

Päivystyspuhelin 24 tuntia/vuorokausi 040 701 8446

Käyntiosoite

Naistenklinikka, K-porras, 1. krs.

Haartmaninkatu 2, 00290 Helsinki

Postiosoite

PL 140, 00029 HUS

Seri-tukikeskus TYKS

Tukikeskukseen voivat hakeutua sukupuolesta riippumatta kaikki yli 16-vuotiaat Varsinais-Suomessa asuvat tai alueella tai laivoilla seksuaaliväkivallan uhriksi joutuneet.


 

Kattavammin tukikeskuksen palvelut ovat käytössä arkisin klo 08-15, mutta tukikeskuksen päivystyspuhelimeen vastataan ympärivuorokautisesti viikon jokaisena päivänä. Akuutissa tapauksessa hoito ja oikeuslääketieteellisten näytteiden otto voidaan tehdä myös ilta- ja yöaikaan sekä viikonloppuisin.


 

p. 050 475 6108 (24h), myös tekstiviestit

ajanvaraus ja muut kiireettömät asiat arkisin klo 8-15.30

Seri-tukikeskus Tyks Naistenklinikka

seritukikeskus@tyks.fi

Käyntiosoite:

U-sairaala, UA6

käynti 6. krs naistentautien vuodeosaston kautta

Kiinamyllynkatu 4-8

Postiosoite:

PL 52 / 20521 Turku

Seri-tukikeskus TAYS

TAYS Seri-tukikeskus seksuaaliväkivaltaa kohdanneille

Käyntiosoite

Teiskontie 35

33520 Tampere

Sijainti

Tays Keskussairaala

A-rakennus

0. kerros

Päivystyspuhelin 24 tuntia/vuorokausi

044 472 8002

Seri-tukikeskus on seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikkö. Tukikeskus on matalan kynnyksen yksikkö, jonne voi hakeutua itse, omaisten kanssa tai viranomaisten ohjaamana, lähetettä ei tarvita. Seksuaaliväkivallan uhrilla on oikeus kaikkiin Seri-tukikeskuksen palveluihin riippumatta siitä, tehdäänkö rikosilmoitusta. Palvelu on asiakkaalle maksutonta.

"Seksuaalista väkivaltaa on esimerkiksi ahdistelu, lähentely, häirintä, koskettelu, pakottaminen nöyryyttäviin tai epämiellyttäviin seksuaalisiin tekoihin, seksiin pakottaminen, insesti ja raiskaus" (THL).

Etukäteen voi soittaa ja kysyä neuvoja. Keskukseen on hyvä tulla mahdollisimman pian tapahtuneen jälkeen.

Seri-tukikeskuksesta saa kokonaisvaltaista palvelua:

  • psyykkistä ja sosiaalista tukea traumaattisesta kokemuksesta toipumiseen
  • oikeuslääketieteelliset tutkimukset ja laboratoriokokeet
  • tarvittavat lääkkeet, rokotukset ja jälkiehkäisyn
  • hoidon jatkosuunnitelman
  • tietoa kolmannen sektorin tukipalveluista.

Seri-tukikeskus aloittaa toimintansa porrastetusti kesäkuussa 2019

- Alle 16-vuotiaat tytöt ja pojat hoidetaan Lastenklinikalla

- Siirtymävaiheen ajan 10.6.2019 alkaen potilaat hoidetaan seuraavasti:

  • 16-25-vuotiaat tytöt/naiset hoidetaan SERI-tukikeskuksessa TAYS Naistenklinikalla
  • Yli 25-vuotiaat naiset ja yli 16-vuotiaat pojat/miehet Acutassa

Seri-tukikeskus KYS

Seri-tukikeskus on suunnitteilla myös Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. 

Seri-tukikeskus OYS

Seri-tukikeskus on suunnitteilla myös Oulun yliopistolliseen sairaalaan.

  

Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 



 
raiskaus; seksuaalinen väkivalta; Naistenklinikka; oikeuslääketieteelliset näytteet; rikosilmoitus; HYKS; Seri-tukikeskus; poliisi

Päivitetty  4.6.2019 10.16