Hae apua!

Älä jää tapahtuneen kanssa yksin. Seksuaalinen väkivalta on järkyttävä tapahtuma, mutta siitä voi toipua.

Seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkauksesta on usein vaikea puhua, ja avun hakeminen voi tuntua ylivoimaiselta. Vaikeat kokemukset tekisi mieli unohtaa ja torjua mielestä. Välttely voikin helpottaa oloa väliaikaisesti, mutta uskaltautuminen kertomaan tapahtuneesta auttaa toipumaan.

Perheen ja läheisten ihmisten tuki ja läsnäolo ovat tärkeitä. Kokemuksen käsittelyn voi aloittaa siitä, että uskaltaa puhua jollekin luotettavalle läheiselle.

Aina läheiset ihmiset eivät kuitenkaan tiedä millaista apua ja tukea tarvitset, sillä tapahtunut järkyttää myös heitä. Käänny ammattiauttajan puoleen. On järkevää hakea apua. Seksuaalista väkivaltaa kokeneella on myös oikeus ammatilliseen apuun, ja se onkin usein oleellinen osa toipumista. Auttamisjärjestelmät ovat Sinua varten.

Jos paikkakunnallasi on Seri-tukikeskus, voit hakeutua sinne tutkimuksiin ja hoitoon. Muualla oikeuslääketieteellisten näytteiden otto tehdään oman alueesi päivystyksessä tai terveyskeskuksessa. Lisäksi apua tarjoavat valtakunnallisesti monet järjestöt, mm. Raiskauskriisikeskus Tukinainen ja Rikosuhripäivystys. Tukipalveluja on mahdollista käyttää riippumatta siitä, tekeekö asiasta rikosilmoitusta.

pic Kun tapahtuneesta on kulunut alle 1 kuukausi

Hakeudu lääkäriin mahdollisimman pian tapahtuneesta

pic Kun tapahtuneesta on kulunut yli kuukausi

Vaikka tapahtuneesta olisi kulunut aikaa enemmän kuin yksi kuukausi, voit hakea apua!

järjestöt; raiskaus; tukipalvelut; poliisi; seksuaalinen väkivalta